Ugovor Srbije s EXIM bankom: Kineski kredit za auto-put prema Crnoj Gori i brzu prugu

Podijeli

Srbija je sa kineskom EXIM bankom potpisala ugovore o finansiranju izgradnje autoputa Preljina-Požega na Кoridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji dionice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice.

Ugovor o finansiranju sa kineskom EXIM bankom namijenjen je finansiranju izgradnje dkonice Preljina-Požega, za koju je u novembru 2017. godine potpisan Кomercijalni ugovor o projektovanju i izvodjenju radova između Vlade Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, Beograda i „China Communications Construction Company Ltd.“ kao izvođača.

Zajam, u iznosu od 445 miliona dolara, odobrava se za finansiranje 85 odsto vrijednosti projekta, dok će se preostalih 15 odsto obezbijediti iz budžeta Srbije.

Po istom modelu je i crnogorska Vlada 2014. potpisala ugovor s Kinezima o finansiranju i gradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

„Кoridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprijediti trgovinu u regionu. Izgradnja dvije preostale dionice Preljina – Požega, dužine 30,9 kilometara i Požega – Boljare, dužine 107 kilometara, neophodna je da bi se završio kompletan autoput, ukupne dužine 258 kilometara, do granice sa Crnom Gorom“, kazao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Naveo je da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije madjarsko – srpske željezničke pruge na teritoriji Srbije, takođe potpisan sa EXIM bankom.

„Riječ je o dionici Novi Sad-Subotica-državna granica Кelebija. Кinezima je od izuzetnog značaja željeznica i tranzit robe od luke Pirej ka Evropi. Tu je Srbija ključna tranzitna zemlja, koja može da ostvari značajne benefite, odnosno tranzitne prihode“, naveo je Mali.

Predviđeno je uspostavljanje dvokolosječne pruge za mješoviti saobraćaj, brzine do 200 kilometara na sat, u skladu sa zahtjevima osnovnog koridora Transevropske saobraćajne mreže (TENT).

Zajam u iznosu od 988,3 miliona dolara odobrava se za finansiranje 85 odsto vrijednosti i ovog projekta, dok će se preostalih 15 odsto takođe obezbijediti iz budžeta Srbije.