Prijeti li međunarodna arbitraža: Luštica Development odbija da plati 1,3 miliona eura

Podijeli

Kompanija Luštica Development iz Tivta potvrdila je da je u sporu sa Vladom Crne Gore u vezi s načinom obračuna dijela finansijskih obaveza te kompanije prema državi, vezano za procente u ukupnim prohodina koje je Luštica Development do sada ostvarila, a koji treba da pripadnu državi.

Iz te firme koja realizuje najveću greenfield invesiciju u Crnoj Gori – gradnju preko milijardu eura vrijdnog novog turističkog grada Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, „Vijestima“ su potvrdili da neće odustati od svojih stavova ni po cijenu pokretanja arbitraže.

„Kompanija ostaje pri svom stavu, te se ponovo sastala sa predstavnicima Vlade kako bi razgovarala o pomenutom pitanju. Kompanija se obavezala da dostavi na razmatranje dodatne informacije koje se odnose na zaključke revizora i tumačenje relevantnih odredaba ugovora o zakupu i razvoju zemljišta. Prioritet za obje strane je dolazak do sporazumnog rješenja, međutim, ako se stranke na kraju ne dogovore oko zaključka, ugovor o zakupu i razvoju zemljišta predviđa rješavanje arbitražom. Mjesto arbitraže određuje arbitražni tribunal u dogovoru sa stranama”, saopšteno je Vijestima iz menadžmenta Luštice Developmnet, kćerke-kompanije švajcarsko-egipatskog konzorcijuma Orascom.

Ministarstvo finansija prije desetak dana ponovno je odbilo prigovor Luštice Development na način obračuna obaveza te kompanije prema državi i Opštini Tivat, po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici iz 2009. godine.

Vlada je 18. aprila razmatrala takav stav Ministarstva finansija koje je ranije odredilo da Luštica Development u državnu kasu treba da uplati 1.373.135 eura, po osnovu svojih „bruto primitaka“ u proteklom periodu.

Resor kojim rukovodi ministar Darko Radunović (DPS) ostao je pri stavu da je ispravan način na koji je visinu finansijske obaveze prema državi po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Lušticu iz oktobra 2009., u ovom slučaju izračunala revizorska agencija Racio-Mont iz Kolašina.

Racio-Mont je vještačila ukupne prihode Luštice Development u kontekstu njenih ugovorenih obaveza da Vladi plaća iznos od 2% svojih bruto primitaka, odnosno Opštini Tivat 3% u pogledu fakturisane vode i kanalizacije.

Racio-Mont je svoj izvještaj Vladi dostavio 31. oktobra 2018. i u njemu konstatovao da su obaveze Luštice Development po tom osnovu plati ukupno skoro 1,38 miliona eura.

Luštica Development je prigovorila na ovaj nalaz tvrdeći da se u bruto primitke kompanije ne treba da uđe i obračunati PDV, već samo obračunati prihodi, odnosno da se procenat od 3% u pogledu fakturisane vode i kanalizacije koji pripada Opštini Tivat, treba da se računa samo u odnosu na razliku u cijeni po kojoj kompanija te usluge naplaćuje od svojih stanara, a ne na ukupno fakturisan iznos.

Ove prigovore Ministarstvo finansija je krajem prošle godine odbilo i naložilo da Luštica Development državi uplati kompletan obračunati iznos njenog procenta u do sada ostvarenim svojim ukupnim prigodima, od skoro 1,38 miliona eura, a što je ponovo učinjeno i prije desetak dana kada je Luštica od Vlade ponovno dobila instrukciju da državi uplati traženi novac.