Tajna uspjeha: Kako je mlada Hrvatica postala zvijezda bankarstva u Austriji

Podijeli

Oduvijek je bila predana svojim ciljevima i samouverena. Novac je odavno u njenom životu igrao centralnu ulogu.

Možda i zato što je Matea Tadić kao dijete bosanskih Hrvata u Koruškoj odrasla u skromnim uslovima i htjela je više, tako je Kurier opisao najnoviju zvijezdu na nebu investicionog bankarstva u Austriji, prenosi Poslovni dnevnik.

Samo nedjelju dana nakon što je maturirala, podnijela je zahtjev za zaposlenje u kancelariji gradonačelnika u Vilahu.

“To sam ispregovarala već tokom školske godine”, objasnila je. Tamo je radila dvije godine, a onda je u njenom životu došlo do preokreta koji objašnjava riječima:

“To radno mjesto bilo mi je zabavno, ali nije bilo baš tačno ono što sam htjela. Osim toga, htjela sam da idem u Beč”.

A u Vilahu je u to vrijeme upoznala Florijana Košata, bečkog investicionog bankara koji ju je uveo u posao. On ju je iznenada pozvao nekoliko mjeseci kasnije i rekao joj da za nju ima posao u Beču.

Već sljedećeg dana dala je otkaz i sa 20 godina postala najmlađa radnica kompanije.

“Dobri investicioni bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Svakog dana moraš tačno da znaš šta želiš da postigneš i kako ćeš to uspjeti. Cilj mora biti lične prirode i što konkretniji. Na primjer ‘želim svojoj majci za Božić kupiti zlatni sat’ ili ‘Do 25. godine života želim zaraditi svoj prvi milion”.

A za Mateu sve su to bili realni ciljevi. To što nema vremena za svoj privatni život njoj još ne smeta.

“Mjesečno imam fiksni dio plate i bonus na kraju godine. Koliko će to na kraju biti zavisi od poslova u kojima sam u znatnoj meri sudjelovala”, priča. Jedan takav uobičajeni udio u zaradi inače iznosi između 10 i 30 odsto vrijednosti ostvarene zarade određenog projekta.

“To znači da je u slučaju milionskih iznosa udio koji pripada onome ko je zaslužan za uspjeh projekta, ‘ozbiljna’ svota”, precizirala je.

Matea Tadić je rođena u Vilahu 1996, kao najmlađa od tri sestre iz porodice bosanskih Hrvata. Maturirala je na CHS Vilah.

S 18 zaposlila se na svom prvom radnom mjestu u kancelariji gradonačelnika, a 2017. preselila je u Pallas Capital Investment banking u Beču.