Booking.com i AirBnB dobijaju konkurenciju: Azijska platforma se širi na evropskom tržištu

Podijeli

Indijska brzorastuća platforma za rezervaciju smještaja, OYO, planira da kupi amsterdamsku kompaniju @Leisure grupu za 369,5 miliona eura. Kupovinom ove booking kompanije, OYO nastavlja sa širenjem na evropsko tržište čime planira da pstane globalni lider u ovom području.

Inače, @Leisure grupa trenutno ima mrežu od 115.000 hotela i kuća za odmor širom cijelog svijeta. Indijski OYO, s druge strane, raspolaže s više od pola miliona apartmanskih soba u osam zemalja, uključujući Kinu, Maleziju, Indoneziju, SAD, Veliku Britaniju i svoju matičnu zemlju Indiju, piše BBC, prenosi Novac.hr.

S radom su započeli 2013. godine kao platforma za rezervaciju jeftinog hotelskog smještaja u Indiji. Od tada bilježe stalni rast, a neki ih nazivaju i šestom najvećom booking platformom na svijetu.

Svoj najveći zamah ostvarili su 2017. godine pokretanjem OYO Homea kao svojevrsnu konkurenciju poznatom Airbnb-u za koju su dobili potporu i japanskog investicionog fonda SoftBanka od 800 miliona dolara. Cijela akvizicija amsterdamske kompanije trebalo bi da bude završena već u junu ove godine.