Ekonomsko državljanstvo: Možemo li privući 2.000 milionera za tri godine

Podijeli

Sistem koji se odnosi na Vladin program za dobijanje ekonomskog državljanstva za sada funkcioniše jako dobro, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović, ne navodeći pritom na šta tačno misli.

On je na konferenciji počasnih konzula u ponedjeljak kazao da se radi o “transparentnom i direktnom procesu” koji vodi Vlada.

“Program je raznolik jer je jasna linija kakvi se projekti traže na jugu, a kakvi na sjeveru države”, rekao je Radulović.

Vladin program je zvanično počeo da se primenjuje 1. januara, kroz koji će najviše 2.000 investitora u naredne tri godine moći da stekne državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

Radulović je podsjetio da su izabrani marketinški agenti Apex capital partners, Arton group i Henley i Partners Government Services, nakon čega sledi odabir nezavisnog revizora, nakon čega počinje “zvanični proces”.

„Oni će biti posrednici između aplikanata i države. To je ogromna birokatija i administracija i da bi to spriječili, odlučili smo da napavimo te marketinške agente. Provjeriće svu dokumentaciju da li je dostupna, odakle dolazi taj novac u Crnu Goru i na kraju kompanija koja će revidirati tu vašu aplikaciju će ispratiti tu investiciju do kraja“, objasnio je Radulović.

Projekat dobijanja ekonomskog državljanstva, odnosno tender je, kako je podsjetio, pokrenut 2016. godine.

O crnogorskom modelu ekonomskog državljanstva i načinima do kojeg bogataši mogu doći do njega, čitajte u posebnoj priči:

Ekonomsko državljanstvo od januara: Šta je sve potrebno za crnogorski pasoš zbog investicija