Ko će kupiti Komercijalnu banku

Podijeli

Prodaja beogradske grupe Komercijalna banka, koja posluje i u CrnoJ Gori, sve je bliže – tender se očekuje u posljednjoj sedmici maja ili prvoj juna a novi vlasnik će kompaniju preuzeti do kraja godine.

Spekuliše se da je za kupovinu Komercijalne banke, u kojoj je država Srbija najveći pojedinačni akcionar, zainteresovano nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija.

Riječ je o tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprijede banku, a potom je preprodaju.

“Za kupovinu Komercijalne banke praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i vjerovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, značajno interesovanje za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana ‘private equity fonda’, čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprijede, podignu mu tržišnu vrijednost i potom preprodaju po višoj cijeni”, kaže izvor Blica, dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao dio Svjetske banke 10 odsto.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006, dokapitalizacijom od 70 miliona eura. Privatizacija banke prvobitno je bila planirana za 2009. godinu.

Prodaju je, međutim, zaustavila kriza, nakon čega EBRD dokapitalizuje banku sa još 50 miliona eura, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 miliona eura, njemački DEG fond sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona eura. Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona eura, da ne bi izgubila udio u vlasništvu.

Na pitanje da li su završili analizu i preporuke za prodaju Komercijalne banke koje bi trebalo da dostave Vladi Srbije, francuskoj konsultantskoj kući Lazarad Blic je dobio kratak odgovor.

“No comment” – bilo je sve što su poručili iz ove kuće koja je privatizacioni savjetnik Komercijalne banke a od koga država očekuje preporuke i najbolje rješenje za prodaju ove državne finansijske institucije.