Najbolje i najgore avio-kompanije i aerodromi svijeta

Podijeli

Imali ste loše iskustvo u Newark Liberty Airport prošle godine? Prema jednom istraživanju nijeste u tome sami, piše Bloomberg.

The New Jersey ima najgori američki aerodrom u godišnjoj ocjeni AirHelp-a, organizacije koja je specijalizovana za prava avio-putnika i pomaže u zahtjevima za naknadom u slučajevima kašnjenja ili otkazivanja leta.

Aerodromi SAD-a se generalno nijesu posebno dobro iskazali, a međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson Atlanta, s najvišom ocjenom među njima, zauzeo je 34. mjesto među 132 zračne luke širom svijeta. Newark drži najniže mjesto u SAD-u, 116, prenosi Poslovni dnevnik.

Glavni razlog su kašnjenja vezana uz vremenske prilike, kaže Henrik Zilmer, glavni izvršni direktor AirHelp-a; to je veliki problem za američke aerodrome u poređenju s evropskim.

“Ako imate i najmanju količinu snijega na JFK-u, aerodrom će se zatvoriti”, kaže Zilmer, misleći na njujorško čvorište koje je zauzelo 86. mjesto.

Aerodromi se ocjenjuju na osnovu tri faktora: rada na vrijeme, kvaliteta usluge i ponude hrane i kupovine. Prvi čini 60 odsto bodova, a ostali kriterijumi po 20 odsto.

Rangiranja AirHelp-a baziraju se na podacima prikupljenim od više komercijalnih dobavljača, zajedno s vlastitom bazom podataka te 40.000 anketa putnika prikupljenih u 40 zemalja tokom 2018. godine.

Međunarodni aerodrom Hamad iz Dohe, Međunarodna zračna luka Tokyo Haneda i Međunarodna zračna luka u Atini – zauzele su vodeća mjesta od početka ocjenjivanja 2015. godine.

Vrijedi razmotriti ukupnu sliku svakog aerodroma u pogledu popisa. Na primjer, visoke ocjene Atine isprva su zbunile AirHelpov tim, kaže Zilmer, dok ne uzmete u obzir da mediteransko sunčano vrijeme rezultira manjim kašnjenjima te je veća vjerovatnost da će putnici ostaviti pozitivne kritike.

Zagušenje prometom je i dalje najveći problem s kojim se suočavaju aerodromi širom svijeta: industrija letenja doživljava nagli porast globalnog turizma. Svjetska turistička organizacija procjenjuje da su svjetski dolasci međunarodnih turista porasli za 6%, na 1,4 milijarde 2018. godine.

Lista: 10 najboljih aerodroma 2019.

1. Hamad International Airport, Qatar (DOH)

2. Tokyo International Airport, Japan (HND)

3. Athens International Airport, Greece (ATH)

4. Afonso Pena International Airport, Brazil (CWB)

5. Gdansk Lech Wałęsa Airport, Poland (GDN)

6. Sheremetyevo International Airport, Russia (SVO)

7. Changi Airport Singapore, Singapore (SIN)

8. Rajiv Gandhi International Airport, India (HYD)

9. Tenerife North Airport, Spain (TFN)

10. Viracopos/Campinas International Airport, Brazil (VCP)

Lista 10 najgorih aerodroma 2019.

123. London Gatwick Airport, United Kingdom (LGW)

124. Billy Bishop Toronto City Airport, Canada (YTZ)

125. Porto Airport, Portugal (OPO)

126. Paris Orly Airport, France (ORY)

127. Manchester Airport, United Kingdom (MAN)

128. Malta International Airport, Malta (MLA)

129. Henri Coanda International Airport, Romania (OTP)

130. Eindhoven Airport, Netherlands (EIN)

131. Kuwait International Airport, Kuwait (KWI)

132. Lisbon Portela Airport, Portugal (LIS)

Avionske kompanije

Avio-prevoznici, za koje su prikupljeni statistički podaci, AirHelp je ocijenio po pravovremenom letenju, kvalitetu usluge i obradi potraživanja, pri čemu je svaka kategorija jednako bodovno vrijedila.

Već drugu godinu za redom, Qatar Airways je rangiran kao najbolja avio-kompanija, a slijede ih American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines i Qantas u prvih pet.

Na dnu popisa bili su Ryanair, Korean Air, Kuwait Airways i kompanije EasyJet i Thomas Cook Airlines u Velikoj Britaniji.

Bolji vremenski uslovi doveli su do manjeg poremećaja leta u 2018. godini, kaže Zilmer.

To je možda doprinijelo skoku American Airlinesa na drugo mjesto – što je veliki skok, s obzirom da je avio-kompanija prošle godine zauzela 23. mjesto.

Bitno područje u kojem Zilmer kaže da je potrebno poboljšanje avio-prevoznika je operacija obrade potraživanja, koja se u potpunosti pretvara u misiju AirHelp-a. Umjesto otkazivanja leta, čim je jasno da avion neće moći da leti, mnoge kompanije prisiljavaju putnike da čekaju na aerodromu tokom dugih kašnjenja letova.

“One nijesu ekonomski podstaknute da vas prebace u drugu avio-kompaniju (na drugi let) kako bi vas dovele na vaše odredište”, kaže on, nadajući se da će ljestvice poput ove baciti svjetlo na to zašto neke kompanije propadaju i motivišu ih da poboljšaju usluge.

Ovdje su najbolji i najgori zračni avio-prevoznici godine, s prosjekom letenja na vrijeme.

Lista 10 najboljih avio-kompanija 2019.

1. Qatar Airways (84% on-time performance)

2. American Airlines (75%)

3. Aeromexico (78%)

4. SAS Scandinavian Airlines (73%)

5. Qantas (79%)

6. LATAM Airlines (77%)

7. WestJet (74%

8. Luxair (78%)

9. Austrian Airlines (71%)

10. Emirates (75%)

Lista 10 najgorih avio-kompanija 2019:

63. Adria Airways (67%)

64. Aerolineas Argentinas (80%)

65. Transavia (62%)

66. Laudamotion (51%)

67. Norwegian (70%)

68. Ryanair (65%)

69. Korean Air (69%)

70. Kuwait Airways (42%)

71. EasyJet (67%)

72. Thomas Cook Airlines (57%)