Slučaj Danilovgrad: Kako je gradić kraj Podgorice postao omiljen za biznis

Podijeli

Predsjednik Vlade Duško Marković je u srijedu otvorio MAN Truck & Bus Centar u Danilovgradu, njemačku investiciju vrijednu više od 2 miliona eura, što je samo posljednji u nizu projekata u tom gradiću nadomak Podgorice.

Danilovgrad odavno slovi za opštinu najpovoljniju za biznis, zahvaljujući dobrom geografskom položaju i saobraćajnoj povezanosti, ali prije svega zbog olakšica koje investitorima nudi lokalna uprava.

Zahvaljujući tome, brojne domaće i strane kompanije su izabrale ovaj grad, tačnije lokacije na magistralnom putu prema Podgorici, za svoja sjedišta i pogone. U Danilovgradu posluje jedinica kompanije Volvo, kao i najveći špediter Montenomaks, ali i kompanije Milšped, Montecco, Iveco, Garmin, Flemer Stone. Posljednje vrijeme posebne podsticaje dobijaju poljoprivrednici u ovom gradu.

Na magistralnom putu ka Podgorici posluje i nekoliko hotela, restorana i benzniskih pumpi.

U fazi realizacije je i velika investicija podgoričke kompanije VOLI.

Prema podacima iz Opštine, u Danilovgradu posluje više od 500 kompanija koji zapošljavaju oko 4.500 radnika. Stopa nezaposlenosti je niža od državnog prosjeka.

Kako?

Opština je privukla investitore stimulativnim naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, sa mogućnošću plaćanja u ratama, i to prema poslovnim zonama. Detalje možete pročitati na sajtu Opštine.

U Opštini se hvale da su efikasni te da sve upite potencijalnih investitora rješavaju brzo. Potrebna su tri koraka – pismo namjera, prijem kod predsjednice sa saradnicima i određivanje kontakt osobe za podršku investitoru.

Sve dozvole i odobrenja sa nivoa lokalne uprave izdaju se, kako ističu, za 24 sata.

Opština Danilovgrad je prva opština koja je u nezavisnoj Crnoj Gori usvojila Prostorni plan, a, kako se navodi na zvaničnoj web prezentaciji, učinila je i velike iskorake kada je u pitanju ostala planska dokumentacija, koja se odnosi na uređenje i korišćenje prostora.

“Sve navedeno je uticalo da Opština Danilovgrad doživi intenzivan privredni razvoj, koji i dalje traje. Ona je jedna od prvih opština koja je shvatila potrebu transformacije društveno-ekonomskog sistema i napravila krupne iskorake na stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj biznisa. Opština Danilovgrad je odabrana kao pilot projekat opštine održivog razvoja u Crnoj Gori i zajedno sa Vladom Holandije i Ministarstvom održivog razvoja i turizma uradila i usvojila Lokalnu strategiju održivog razvoja (2011. god.) i usvojila Strateški plan razvoja opštine Danilovgrad 2012-2018”.

Investitor.me