Hiljade građana izgubilo 76 miliona funti, savjetovali ih šefovi investicionih kompanija

Podijeli

Britanski regulator planira novčano da kazni i oduzme licence pet šefova iz tri investicione kompanije čiji je nemar podstakao više od dvije hiljade građana da ulože 76 miliona funti penzione štednje u rizične i neprimjerene finansijske proizvode.

Novčane kazne u rasponu od 52.725 do 416.558 funti izrečene su direktoru finansijske kompanije “Financial Page” Endruu Pejdžu i ‘de facto’ kodirektoru Tomasu Vardu, šefovima firmi “Henderson Carter” i “Bank House” Ejdanu Hendersonu i Tristanu Friru, saopštili su iz Agencije za etiku u finansijskom poslovanju (FCA), prenosi Novac.hr.

“Bank House” će takođe biti novčano kažnjena, u iznosu nešto manjem od 312 hiljada funti, a regulatori najavljuju i ukor “Financial Page” i “Henderson Carter Associates”, koje su trenutno u postupku likvidacije.

Te kompanije su proslijedile pojedine poslove neovlašćenim podizvođačima, što je rezultiralo preporukama klijentima da prebace penzionu štednju u visoko rizične, nelikvidne i neprimjerene proizvode, objašnjavaju u FCA.

Zbog toga je oko hiljadu njihovih klijenata isplaćeno ukupno 26,8 miliona funti odštete iz državnog fonda za naknadu štete prouzrokovane finansijskim uslugama FSCS.

Pet direktora i Bank House odlučili su da podnesu žalbu na odluku a nadležni viši sud može je poništiti ili izreći još veće kazne. Advokati direktora i kompanija koje je imenovala FCA nisu odmah bili dostupni za komentar najavljenih kazni.

FSCS trenutno istražuje još nekoliko pritužbi klijenata na gubitke prouzrokovane neprimjerenim savjetima o ulaganju penzione štednje.