Šta će biti s bolnicom Meljine

Podijeli

Zaposleni u Opštoj bolnici Meljine upozorili su na status te zdravstvene ustanove, ističući da joj prijeti gašenje, da se kadar osipa i da nema mogućnosti za osnovno funkcionisanje, a osam mjeseci nakon štrajka upozorenja zaposlenih ponavlja se situacija da su plate u zakašnjenju.

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak kaže da nisu primili dvije plate, ali i da pored toga zaposleni obavljaju svoje radne zadatke.

“Radnici se dugo vremena bore za opstanak bolnice i uprkos kašnjenju zarada i dalje nam je to i rješavanja statusa ove ustanove na prvom mjestu”, kaže Drobnjak za Radio Herceg Novi.

Ističe da sva odeljenja rade punim kapacitetom, da zaposleni ispunjavaju svoje obaveze, uvažavaju potrebe građana Herceg Novog, da su ispoštovali i obaveze prema državi, uprkos otežanim uslovima poslovanja.Drobnjak kaže da nije tačna informacija koja kruži gradom da je laboratorija bolnice zatvorena.

“Radi javnosti, jer se po gradu čuju neke netačne informacije, moramo da saopštimo da laboratorija radi ali isključivo za pacijente bolnice i hitne slučajeve. Ne radi trenutno za građane koji su upućeni iz Doma zdravlja radi određenih analiza jer nemamo dovoljno reagenasa. Zbog blokade računa nismo u mogućnosti da obezbijedimo dodatne količine reagenasa i prinuđeni smo da ih čuvamo za pacijente koji su na stacionaru i hitne slučajeve koji dolaze kod nas. To jeste trenutna situacija i nadamo se da će i taj problem biti riješen” objašnjava Drobnjak.

Poručuje da se problemi u Bolnici neće riješiti dok se ne riješi njen status, obezbijedi finansiranje i očuva postojeći i stvore mogućnosti za dovođenje novog kadra.

“Mišljenja smo da građanima Herceg Novog treba bolnica, treba i gradu kao turističkom mjestu, jer svakodnevno dobijamo upite i pozive turista koji žele da ljetuju ovdje i koji se interesuju da li i na kojoj udaljenosti se nalazi bolnica. Pitamo i predsjednika opštine da li Herceg Novom treba bolnica i zašto ne pokrene ponovo pitanje nadležnima njenog opstanka i funkcionisanja”, kaže Drobjak.

Iz Sindikata Bolnice upozoravaju da, ukoliko se uskoro ne riješi status te ustanove, iskoristiće sve mehanizme radničke borbe za ostvarivanje svojih prava, koji su u intersu samih zaposlenih ali i grada Herceg Novog.