Turci će u Budvi besplatno graditi vrtić u zamjenu za dozvolu za solitere

Podijeli

Opština Budva dozvoliće turskoj kompaniji „ Mia investments“ da na parceli ispred Jadranskog sajma gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ koji će imati dvije kule od po 15 spratova na samo 20 metara od mora. Zauzvrat, turska firma se obavezala da u roku od dvije godine od početka gradnje spornog hotela izgradi i pokloni gradu vrtić.

To je predviđeno Protokolom o donaciji koji su početkom aprila, mimo očiju javnosti, potpisali gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i izvršni direktor turske kompanije Habip Arikan, a u koji “Vijesti” i Istraživački centar MANS-a imaju uvid.

Opština Budva se prethodnih pola godine oštro protivila ovoj investiciji.

Povlačenje tužbe

Stavljanjem potpisa na taj dogovor, Carević je preuzeo na sebe obavezu da Sekretarijat za zaštitu imovine povuče tužbu Upravnom sudu, kojom je tražio poništenje rješenja ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da se lokalnoj upravi da status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela. Dogovor znači i da će glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, čija je funkcija po zakonu nezavisna, morati da da saglasnost na idejno rješenje i time dozvoli Turcima da realizuju višemilionsku investicju.

Stav administracije bivšeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića bio je da se soliteri ne mogu graditi, već kongresni centar, što je bio i projekat, zbog kojeg je prije gotovo deceniju osnovana „Expo Budva“. To je zajednička firma Opštine Budva i Jadranskog sajma, biznismena sa Interpolove potjenice Duška Kneževića, čije dvije parcele ulaze u sastav urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja „Mia Budva“.

Turci planiraju da grade na parceli od 8.500 kvadrata, pored hala Jadranskog sajma, koja je uknjižena na kompaniju „Safiro beach“, za koju Knežević tvrdi da stoje predsjednik države Milo Đukanović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, a što je on negirao. Sukob između Opštine i Ministarstva turizma o tome da li turskim biznismenima treba dati zeleno svjetlo za gradnju započeo je za vrijeme dok je gradom upravljao Krapović, koji se protivio zamisli turskih investitora.

“Safiro beach resorsts” koga je osnovala je kiparska firma “Expom hotel partners limited“ zaključila je sa turskom građevinskom kompanijom ugovor o zajedničkoj izgradnji u avgustu prošle godine.

Dva rješenja

Samardžićeva je u proteklih osam mjeseci dva puta priznala Sekretarijatu za zaštitu imovine status stranke u postupku izdavanja saglasnosti na projekat turske kompanije, pozivajući se na činjenicu da dvije parcele EXPO Budva ulaze u sastav urbanističke parcele. Radulović je oborio oba rješenja, odbivši da budvanski Sekretarijat može dobiti status stranke u postupku, prihvatajući žalbu „Mia investments“. Turci su tvrdili da pravni interes u ovom postupku može imati samo firma “Expo Budva”, kao vlasnik parcela, a ne Opština Budva.

Radulović je ranije za „Vijesti“ kazao da je posao glavnog gradskog arhitekte da samo daje saglasnost na “oblikovnost i materijalizaciju u skladu sa smjernicama iz planskog dokumenta, a ne da se bavi pravom”.

„Ne možemo dozvoljavati pravno nasilje. Ako smo Opštini Budva dozvolili da budu zainteresovana strana u mnogo kompeksnijim predmetima, jer su zakonom imali pravo, tako im ovdje nijesmo dozvolili, jer zakonom nijesu imali pravo. Znači, zbog javnosti, ako u međuvremenu Opština Budva odluči da raskine ugovor sa Jadranskim sajmom koji ima u firmi „ Exo Budva“, neka to urade u svom pravnom postupku i o tome nas obavijeste da nijesu saglasni sa gradnjom“, pojasnio je Radulović.

Mjesecima unazad se ćutalo o tome šta će Opština uraditi, ako se zna da je Kneževićev Jadranski sajam, uprkos njegovim oštrim medijskim istupima, gdje je napadao Đukanovića i Gvozdenovića da su mu “oteli imovinu (parcelu Safiro beach)”, u tajnosti dao turskoj kompaniji saglasnost da gradi višespratnice.

Zemlja pod sporom

Carević je potpisujući protokol, investitoru dao zeleno svjetlo za gradnju. U Protokolu piše da se turska kompanije obratila Cereviću dopisom da je u toku postupak za realizaciju investicije – hotela sa pet zvjezdica.

„U svome dopisu ističu da su spremni da u vidu donacije ulože sredstva u obrazovni sistem u ranom uzrstu, dječji vrtić, jer ulaganja u obrazovni sistem predstavljaju ulaganja u razvoj zajednice. Opština Budva pozdravlja namjeru investitora da planira ulaganja u hotelske kapacitete, naročito hotele sa pet zvjezdica, čime se povećava i usavršava turistička ponuda Budve, a naročito činjenicu da je investitor spreman da donira sredsva za obrazovni sistem. Opština ima u planu izgradnju vrtića u naselju Dubovica, a izgradnjom vrtića na navedenoj lokaciji, bi bili ispunjeni uslovi za zatvaranje centralnog vrtića koji se nalazi u centru grada“, piše u Protokolu o donaciji. Carević i Arikan su se saglasili da „Mia investments“ u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima o svome trošku izradi projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića sa opremom. „Opština Budva se obavezuje da obezbijedi izdavanje građevinske dozvole. “Mia investments” je saglasna da o svome trošku izvede radove na izgradnji vrtića zajedno sa opremom. Opština Budva zadržava pravo da za potrebe projektovanja promijeni lokaciju. “Mia investments” je u obavezi da radove na izgradnji vrtića izvede u roku od dvije godine od dana početka radova na izgradnji hotela“, navodi se u Protokolu o donaciji, a Carević i Arikan su se saglasili da nastave dalju saradnju o svim pitanjima u kojima ocijene zajednički interes.

Opširnije na portalu Vijesti