Nova CKB banka imaće 1,2 milijarde eura vrijednu aktivu

Podijeli

Ukupna aktiva crnogorskih banaka na kraju prvog kvartala iznosila je 4,5 milijardi eura a tri najveće banke uzimaju čak 39 odsto te ukupne vrijednosti.

Prema podacima dostupnim na sajtu Centralne banke Crne Gore (CBCG), najveću aktivu na kraju marta imala je Crnogorska komercijalna banka (CKB), u iznosu od 694 miliona eura, što je 15,4 odsto aktive cijelog bankarskog sektora. Slijede Erste bank, s aktivom od 523 miliona i Societe Generale banka Montenegro čija je aktiva na kraju marta iznosila 523 miliona eura.

Ove tri banke imaju ukupnu aktivu u vrijednosti od 1,74 milijarde eura, što je 39 odsto ukupnog sektora.

S obzirom da je CBCG i zvanično odobrila CKB-u da kupi Societe Generale banku, jedinstvena banka u vlasništvu mađarske grupacije OTP, po sadašnjem presjeku, imaće aktivu od vrtoglavih 1,21 milijardu eura i sa udjelom od 27,1 odsto biće ubjedljivo najveća banka na domaćem tržištu.

Nova CKB će, ako se u obzir uzmu rezultati iz prvog kvartala, imati aktivu vrijedniju od zbira naredne dvije banke – Erste i Hipotekarne.

Banke zaradile ukupno 14,3 miliona eura

Ukupna dobit bankarskog sektora u prvom kvartalu 2019. iznosila je 14,3 miliona eura.

Najveći profit ostvarila je Erste banka sa 2,4 miliona eura, na drugom mjestu je CKB sa neto dobiti od 2,39 miliona eura, a na trećem Hipotekarna banka sa zaradom od 2,08 miliona eura.

NLB je zaradom od 1,9 miliona eura zauzela četvrtu poziciju a Societe Generale banka Montenegro je sljedeća sa 1,8 miliona eura profita.

Četiri banke, od kojih dvije u stečaju, ostvarile su negativan poslovni rezultat: Dvije banke iz sistema Atlas grupe, a kojima rukovodi privremena uprava CBCG, od januara do kraja marta napravile su ukupan gubitak od skoro 23 miliona eura. Ziraat banka je u istom periodu poslovala s gubitkom od 18.000 eura a Nova banka od 453.000 eura.