Montenegro Airlines duguje Aerodromima 28 miliona eura, Vlada mu otpisala 3 miliona

Podijeli

Dug Montenegro Airlinesa (MA) prema Aerodromima Crne Gore porastao je prošle godine tri miliona eura na ukupno 28 miliona.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju Aerodroma, koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada, navodi se da je dio duga od 2,86 miliona eura otpisan, a da je 348.000 kompenzovano, piše Dan.

Izvještaj pokazuje i da Aerodromi najveća potraživanja imaju od MA i da ona čine 85,96 odsto ukupnih u prošloj godini, što, kako se navodi, ukazuje i na najveći kreditni rizik preduzeća posebno ako se ima u vidu nestabilna likvidnost domaćeg avio-prevoznika i po tom osnovu enormna prekoračenja ugovorenog roka plaćanja.

Vlasnik Aerodroma Crne Gore i MA je Vlada.

„Uplate od MA u prošloj godini iznose 2,17 miliona eura, dok je iznos od 2,86 miliona otpisan na osnovu ugovora o opslu živanju. Preostali dug za prošlu godinu iznosi 3,2 miliona, od čega za 348,6 hiljada ne postoji obaveza plaćanja, već služe za kompenzaciju za avio-karte zaposlenih, odnosno povlašćeni prevoz“, navodi se u izvještaju.

Preostali iznos od 2,87 miliona eura odnosi se na putnički servis, a ta potraživanja pokrivena su mjenicama.

U izvještaju se navodi da bi procenat učešća kompanije u ukupnim potraživanjima bio i veći da nije u ranijem periodu obavljeno preknjižavanje sa konta kupaca na konto dugoročnih kredita, na osnovu sporazuma o plaćanju izvršnih isprava u ratama, s obzirom na to da je ukupan dug MA 27,95 miliona eura.

Izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić, je objašnjavajući poslovanje kompanije u prošloj godini kazao da je nastavljen problem naplate od MA, na način što nijesu plaćali usluge zemaljskog opsluživanja i niti su prenosili sredstva od putničkog servisa, koji je kroz putnu kartu MA naplaćen od putnika, a prihod je aerodomskog preduzeća.