Priča o produktivnosti: U Holandiji se radi kraće nego u Crnoj Gori, a ekonomija im 6,5 puta veća

Podijeli

Pedantno brojanje odrađenih sati i minuta, pokušaji produženja radne sedmice, nastojanje da se broj dana godišnjeg odmora smanji što je više moguće – to su i dalje odlike dobrog dijela poslodavaca u našem regionu, iako je teško dobiti odgovor šta tačno takvim pristupom postižu.

Prema službenim podacima, insistiranje na visokom broju sedmično odrađenih sati postalo je odlika manje uspješnih ekonomija i zastarjelog menadžerisanja.

Prema službenim podacima, najveći broj radnih sati tokom sedmice u Evropi odrade stanovnici Crne Gore, države s jednim od najnižih BDP-a na Starom kontinentu.

Crnogorski radnici, prema podacima Eurostata, sedmićno odrade 43,3 sata, a BDP iznosi 6.900 eura po stanovniku. Na drugom kraju liste nalazi se Holandija, u kojoj radnici odrađuju gotovo 12 sati manje sedmično, a BDP je 6,5 puta veći nego u Crnoj Gori.

Radi se o tome da je broj sati proveden na poslu najčešće neupotrebljiv pokazatelj iz kojeg se ne može izvući nikakav zaključak o radu zaposlenih ili uspjehu preduzeća, ocjenjuje Jutarnji list. Sjevernoevropskim poslodavcima davno je postalo jasno da nije ključno koliko radnik vremena provodi na poslu, već što i kako tokom radnog vremena odradi.

Stoga su tamošnji poslodavci počeli da snižavaju satnicu radne sedmice i uvode sve fleksibilnije oblike rada: posljedica je bila veća, a ne manja produktivnost zadovoljnog radnika.

Zaposleni koji može slobodnije raspolagati svojim radnim vremenom, ispostavilo se, visoko je motivisan da odradi najbolje što može u najkraćem mogućem roku.