Direktor BC Partners: Zašto smo kupili United Grupu

Podijeli

United Group se uklapa u našu strategiju da kupujemo najveće privredne subjekte koji su lideri na tržištu, kazao je Stelios Elia, generalni direktor BC Partnersa, objašnjavajući na nedavno održanom EBRD Forumu na panelu “Potencijal jugoistočne Evrope: gledište investitora” razloge za akviziciju United Groupa.

“Želimo da iskoristimo snažne rukovodne timove i pokazati ono što mi opisujemo kao ‘defanzivni rast'”, kazao je Elia, prenosi Indikator.ba.

On je dodao da je vrijedost United Groupa, koji je u regiji vlasnik kablovskih opteratera SBB i Telemach, TV kanala N1, Sport klub, POP TV, Kanal A, itd, tri milijarde eura.

United Grupa u Crnoj Gori posluje kroz kablovskog operatora Telemach, a odnedavno gazduju i oglašivačkom agencijom Direct Media i Pink M televizijom.

“Pratimo United Group duže. Na našem je radaru kao prioritetna investicija od kada ih je KKR kupio 2014. godine. Naši napori su se intenzivirali prošle godine prije nego što je počeo sam postupak. Čak i prije same prodaje smo znali da United Group nema konkurencije, nema nekog sličnog kada se radi o organskom rastu, ali tokom samog procesa se pokazalo da postoji kvaliteta infrastrukture i to se vidi po brzini širokopojasne mreže i po tome što imaju najbolji rukovodni tim. Ne vidi se to često čak i na međunarodnom planu, pa i u slučaju nekih drugih investicija gdje smo ulagali. Dakle, temelji United Group su vrlo privlačni kao bizni”s, kazao je Elia.

On nije želio otkriti šta će BC Partners mijenjati nakon preuzimanja United Groupa.

“Mi smo vlasnici tek tri mjeseca. Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavamo zajedno sa rukovodnim timom jeste da se fokusiramo, jer imamo toliko različitih organskih mogućnosti rasta, tako da se moramo odlučiti na što ćemo najefikasnije usmjeriti energiju i novac”, kazao je Elia.

Upozorio je da kao investitori žele ostvariti što veći nivo sigurnosti u investicionoj klimi.

“Bili smo iznenađeni opstruktivnim i antikonkurentnim ponašanjem nekih bivših monopolista u regiji, kao i nekim agresivnim i retrogradnim primjenama poreza na prihod sa kojima se strani investitori, ne samo mi, suočavaju. Mi se nadamo da je to samo pitanje zrelosti regije, ali postoje faktori kao što su regulativa medija, oporezivanje firmi, sloboda medija a koji se trebaju normalizirati prije nego što se omogući dotok daljih investicija”, istakao je, između ostalog Elia.