IRF finansira elektrifikaciju auto-puta

Podijeli

Upravo smo potpisali ugovor sa IRF-om vezano za odobrenje kredita za izgradnju elektro napajanja za autoput Smokovac-Mateševo. Ukupni iznos kredita je 38.232.451 eura i kredit je namjenski, izjavio je izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

„Sad nam predstoji raspisivanje tendera za izbor izvođača. Plaćanje će biti strogo namjenski po situacijama odobrenim od strane nadzornog organa, nas kao investitora i IRF-a kao krajnje instance koja će vršiti plaćanje“, precizirao je Mujević, javlja Portal Analitika.

Pojasnio je da se radi o kompletnom elektro-napajanju autoputa, ne samo prioritetne dionice, već i budućih dionica.

„Radi se o objektima koji će se koristiti za proširenje kompletne infrastrukture elektro napajanja za sjever Crne Gore, takođe i za centralni dio, odnosno poboljšanje karakteristika elektro-napajanje za Podgoricu. Dakle, radi se o dvije 110 kilovoltne trafostanice, jedna na Smokovcu sa pripadajućim dalekovodom, druga na Mateševu sa pripadajućim dalekovodom i 26 trafostanica koje će služiti prije svega za kompletnu infrastrukturu autoputa, za napajanje svih sistema rasvjeta i svih upravljačkih sistema autoputa i služiće za elektro napajanje svih okolnih sela kroz koje prolazi autoput“, naveo je Mujević.

Istakao je da je riječ o vrlo značajnoj infrastrukturi koja će se u prvom momentu koristiti prije svega za autoput, ali i kao opšta infrastruktura u razvoju sela koja gravitiraju prije svega Podgorici.

„Koristiće i za razvoj sjevernog regiona, prije svega za trajno napajanje, odnosno sigurno napajanje skijaških centara koji se rade u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i u Rožajama. Očekujemo da na tender koji će biti raspisan najkasnije za 10 dana, učešće uzmu prije svega firme iz Crne Gore, da iskoriste priliku da sredstva koja su namijenjena za izgradnju infrastrukture upotrebe za izgradnju tih objekata. Očekujem ogromno interesovanje vezano za samo izvođenje radova na ovoj investiciji i smatram da je crnogorska operativa, ukoliko su udruži, spremna da iznese ovaj posao, jer se radi u kratkom roku od 12 mjeseci koji ne može biti produžavan“, naglasio je Mujević.