Kako to da komunistička Kina stvara toliko milijardera

Podijeli

Nakon što je i službeno potvrđeno da je Džek Ma, predsjednik internet trgovine Alibabe i najbogatiji Kinez, član Komunističke partije, pojavilo se pitanje kako to da u jednoj komunističkoj Kini postoji toliki broj milijardera.

Prema Bloombergovom indeksu koji prati bogatstvo 500 najmoćnijih pojedinaca na globalnom nivou, vidljivo je kako čak 38 njih dolazi upravo iz ove zemlje, a novi milijarder ovdje se ‘rađa’ svaka dva dana.

Za njih je to nužno zlo. Partija u načelu podržava privatno poslovanje i preduzetnički duh kao pokretač ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Uprkos ‘otvorenom’ sistemu, politika je i dalje usmjerena na stvaranje savremene utopije. No, u svemu tome postoji jedna kvaka, piše Bloomberg, prenosi Novac.hr.

Naime, većina najbogatijih muškaraca i žena u Kini prije svega su članovi državnog parlamenta ili su dio njegovog savjetodavnog tijela. To im daje mogućnost da utiču na smjer politike podnošenjem predloga za zakonodavstvo ili lobiranjem vladinih zvaničnika. Na taj način oni sami mogu stvarati smjer u kojem će država ići, a samim time i njihovo bogaćenje.

Problem u sve većem broju milijardera vidi kineski predsjednik Si Đinping. On smatra da se ta brojka pod hitno mora smanjiti. Iz tog razloga njegova vlada pojačala je nadzor nad poslovnim carstvima milijardera kao i njihovom cjelokupnom protoku sredstava.

Osim toga, Đinping je uveo i novi sistem oporezivanja. Tako, prema novoj poreskoj politici, oporezuju se sve imovine, pogotovo one bogatih kao i njihovo samo bogatstvo, a pri tome su porezi za osobe s nižim primanjima svedene na minimum.