Kraj za TT i R8: Audi se okreće električnim automobilima

Podijeli

Audi gasi proizvodnju dva sportska modela u sklopu planiranih 14 milijardi eura ulaganja u električna vozila, kazao je u četvrtak izvršni direktor njemačkog automobilskog diva Bram Šot na sastanku akcionara kompanije u Nekarsulmu.

„Čistimo svoj portfelj“, istakao je izvršni direktor, ukazujući na potrebu da se modeli pojednostave, javlja Hina a prenosi Jutarnji list.

Kompanija je već obustavila proizvodnju trećine modela s kombinacijom motora i sistema prenosa. Sada najavljuju i gašenje sportskih modela TT i R8.

Šot je ipak najavio novi luksuzni model uspješnog modela A8.

Volkswagenova podružnica za luksuzne automobile u prošloj godini i u prvom tromjesečju 2019. je zabilježila snažan pad prihoda, dobiti i broja prodatih automobila.

Šot je 2019. nazvao godinom restruktiriranja i tranzicije. Do 2025. Audi namjerava da na tržištu ima ukupno 10 hibridnih i 20 potpuno električnih modela. Cilj je preuzimanje vodeću ulogu u promjenama u segmentu skupljih automobila.

Audi kaska za konkurentima u prelazu na električna vozila. Samo tri njihova hibridna modela, A3, A6 i Q7, i električni sportski SUV e-tron su manji nego kod konkurencije.

U međuvremenu su najavili hibridne verzije poznatih modela klasičnih vozila A6, A7 i A8.