Otvorena prva istraga o privatnosti protiv Google-a

Podijeli

Googleov glavni regulator u Evropskoj uniji, irski Data Protection Commisioner (DPC), pokrenuo je prvu istragu o njegovom korišćenju ličnih podataka u svrhu oglašavanja.

Istraga je rezultat niza prijava, uključujući one internet preglednika Brave koji se prošle godine požalio da se Google i druge kompanije za digitalno oglašavanje nesmotreno koriste podacima ljudi, javili su iz DPC-a, prenose agencije.

„U skladu s člankom 110. Zakona o zaštiti podataka iz 2018. godine pokrenuta je istraga o obradi osobnih podataka u kompaniji Google Ireland Limited u kontekstu njene internet platforme Ad Exchange”, navodi se u saopštenju DPC-a, objavljenom u srijedu.

Istraga bi trebali da pokaže obrađuju li se lićni podaci u skladu sa evropskim zakonom o privatnosti koji je stupio na snagu prije godinu dana (GDPR).

Pod lupom će biti zakonske osnove obrade podataka, načela transparentnosti i minimalizacije podataka kao i Googleova praksa čuvanja podataka.

Iz Googlea poručuju da će sarađivati u istrazi.

„U potpunosti ćemo se uključiti u istragu DPC-a i pozdravljamo mogućnost za dalje pojašnjenje evropskih propisa o zaštiti podataka u stvarnom vremenu. Ovlašćeni kupci koji koriste naše sisteme podliježu strogim pravilima i standardima”, izjavio je u srijedu portparol Googlea.

Mnoge tehnološke kompanike imaju evropska sjedišta u Irskoj i time spadaju u nadležnost DPC-a.

Regulator je početkom maja saopštio da je pokrenuo 51 opsežnu istragu, od kojih se 17 odnosi na velike tehnološke kompanije, uključujući Twitter, LinkedIn i Apple, a obuhvaćene su i brojne podružnice Facebooka, WhatsAppa i Instagrama.

Prema GDPR-u, regulatori imaju ovlašćenje da izriču kazne u visini do četiri odsto globalnih prihoda kompanije ili 20 miliona eura, zavisno od toga koji je iznos veći.