Milijarder je prognozirao ekonomsku i političku budućnost: Imamo rezultate kolilo se toga i ostvarilo

Podijeli

Milijarder Džordž Soroš na investitorskoj sceni ima gotovo mitski status.

Svoje bogatstvo od skoro 40 milijardi dolara stekao je zahvaljujući trgovanju valutama, vlasničkim udjelima i dionicama, a poznat je i na političkoj sceni.

Soroš je, prema pisanju Business Insidera, donirao većinu svog bogatstva Fondaciji za otvoreno društvo koju je osnovao s ciljem promovisanja demokratije i ljudskih prava širom svijeta.

Njegova fondacija je dugo bila aktivna i u Crnoj Gori, gdje je finansirala stotine projekata iz oblasti demokratije i ljudskih prava.

Soroš, inače mađarskog porijekla, često javno obznani svoja predviđanja o kretanjima na svjetskim tržištima, razvoju kompanija i globalnoj političkoj sceni, a Markets Insider prisjetio se osam njegovih prognoza te analizirao jesu li se pokazale tačnima. Jutarnji list nam donosi taj pregled:

1. Demokrate će uvjerljivo pobijediti na američkim izborima 2018. godine

“Predsjedniku Trampu priznajem da je svoje ciljane glasače briljantno motivisao, ali za svakog takvog pobornika stvorio je još veći broj svojih oponenata koji su jednako tako motivisani”, izjavio je Soroš na Svjetskom ekonomskom forumu.

Rezultat: Donekle tačno

Demokrate zaista jesu preuzeli kontrolu u američkom Kongresu, a demokratkinja Nancy Pelosi imenovana je predsjednicom Zastupničkog doma Sjedinjenih Država.

Soroš takođe predviđa da Tramp neće biti ponovo izabran na predsjedničkim izborima 2020. godine, ali otom potom.

2. Bitcoin je balon

Datum: januar 2018.

Investitor je snažno napao kriptovalute, a posebno najpoznatiju među njima bitcoin izjavljujući da je riječ o tipičnom primjerku balona.

“Bitcoin nije valuta jer bi valuta trebalo da bude stabilna, a valuta čija vrijednost varira 25 odsto u jednom danu ne može se koristiti za isplaćivanje plata”, upozoravao je Soroš.

Rezultat: Tačno

Bitcoin je u decembru prošle godine potonuo za 70 odsto. Ipak, od tada se donekle oporavio te je vrijednost bitcoina sada nešto ispod 8.000 dolara, no daleko je ispod svojih rekordnih iznosa od skoro 20.000 dolara.

3. Za Google i Facebook dani su odbrojani

Datum: januar 2018.

Činjenica da su obje kompanije toliko velike te imaju monopol na tržištu distribucije sadržaja, za Soroša znači i da moraju biti pod puno strožim regulacijama kako bi se sačuvala konkurencija, inovacija i otvoren pristup informacijama.

Rezultat: Donekle tačno

I Facebook i Google još su tehnološki divovi, ali obje su se kompanije u zadnje vrijeme suočile s velikim pritiskom zbog pritužbi oko zaštite privatnosti njihovih korisnika. Dionica Facebooka, čiji se šef Mark Zakerberg morao izjašnjavati i pred američkim Kongresom zbog propusta u zaštiti ličnih podataka, od jula 2018. godine pala je za čak 44 odsto, piše Markets Insider.

4. Iduća finansijska kriza biće u Evropi

Datum: maj 2018.

“Reći da je Evropa u egzistencijalnoj opasnosti više nije slikovita figura; to je gruba stvarnost”, izjavio je Soroš.

Rezultat: Netačno (barem za sada)

5. Argentina će otplatiti svoje dugove

Datum: avgust 2016.

Quantum Partners, investicioni fond kojim upravlja kancelarija Soroševe porodice, imao je udio u obveznice argentinske vlade. Dug, nastao zbog neispunjavanja obaveza Argentine prema investitorima, gomilao se od 2001. godine, a dugovali su i drugom milijarderu Paulu Singeru i njegovom investitorskom fondu.

Rezultat: Točno

Investitori su na kraju dobili sjajan povrat svojih ulaganja, a Singerov fond Elliot Management navodno je zaradio dvije milijarde dolara. Soroševa pozicija u povratu argentinskih dugova nije do kraja otkrivena.

6. Iduća finansijska kriza izbiće u Kini

Datum: april 2016.

Soroš je tada izjavio kako Kina podsjeća na SAD tokom 2007. i 2008. koje su prethodile velikoj ekonomskoj krizi.

“Većina novca koje banke snabdijevaju potreban je za održavanje loših dugova i preduzeća koje posluju s gubicima na životu”, izjavio je Soroš.

Rezultat: Netačno (barem za sada)

Kineska ekonomija je znatno usporila tokom prošle i ove godine, međutim za sada ne izgleda da postoje znaci krize kakva je izbila u SAD-u prije desetak godina.

7. Iran će proći kroz transformaciju režima

Datum: februar 2012.

Soroš je tada izjavio kako tadašnji režim u Iranu neće potrajati do kraja te godine.

Rezultat: Tačno

Predsjednik Mahmoud Ahmadinejad nadglasan je na izborima 2012. godine, a mjesto predsjednika preuzeo je reformista Hassan Rouhani. Ipak, režim nije potpuno promijenjen budući da je Ayatollah Khamenei na poziciji vrhovnog vođe još od 1989. godine.

8. Britanska Vlada moraće da devalvira funtu

Datum: septembar 1992.

Rezultat: Tačno, a moguće i upravo zahvaljujući njegovim potezima

Britanska je vlada 16. septembra 1992. godine bila primorana da devalvira funtu, a istog dana Soroš je povećao svoju „okladu” protiv funte s uloženih 1,5 milijardi na 10 milijardi dolara.