Brisel zabrinut zbog Montenegro Airlinesa: “Kompanija je izložena riziku od bankrota”

Podijeli

Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore konstatuje probleme u državnim kompanijama Montenegro Airlines i Željeznički prevoz (ŽPCG), ističući nagomilavanje njihovog duga.

U dijelu izvještaja posvećenom funkcionalne tržišne ekonomije, Brisel problematizuje državnu pomoć Montenegro Airlinesu i restrukturiranje “zaduženog nacionalnog avioprevoznika koje je zastalo”.

“Nacionalna aviokompanija dobila je značajan dio subvencija, ali i dalje duguje značajan iznos duga, uključujući dug Poreskoj upravi, čime je preduzeće izloženo riziku od bankrota”, upozorava Komisija.

Montenegro Airlines se pominje i u poglavlju izvještaja posvećenom politici konkurencije, opet u negativnom kontekstu.

Naime, Montenegro Airlinesu je i u posljednjim godinama dodjeljivana državna pomoć, suprotno preuzetoj obavezi Crne Gore da će tu vrstu podrške dodjeljivati jednokratno.

U Briselu sumnjaju i u finansijsku održivost Montenegro Airlinesa.

“Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines nastavlja da se suočava sa problemima finansijske održivosti. Studija održivosti je sprovedena 2018. godine, ali još nije donijeta odluka o budućnosti kompanije”, upozorava Komisija.

Vlada godinama pokušava da nađe strateškog partnera za nacionalnog avio-prevoznika, ali bezuspješno. Posljednji pokušaj je bio sa njemačkim fondom 4K Invest, vlasnikom slovenačkog Adria Airwaysa, ali su pregovori propali.