Manjinski akcionari Telekoma ljuti na hrvatske vlasnike: Zašto kompanija ne otkupi sopstvene akcije kao ostali u DT grupi

Podijeli

Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma (CT) usvojila je u srijedu izvještaje o poslovanju za prošlu godinu koja je završena sa profitom od 7,3 miliona eura, ili 40 odsto više u odnosu na godinu ranije, ali i uz veliko negodovanje manjinskih akcionara zbog izglasane neto dividende od svega devet centi po akciji tako da je atmosfera, u pojedinim trenucima, kako tvrde podgoričke Vijesti, bila na ivici incidenta.

Akcionarima CT-a će, prema odluci skupštine, biti podijeljeno 4,7 miliona eura u bruto iznosu od prošlogodišnjeg profita. Mali akcionari su, međutim, na nove menadžere kompanije i već dvije godine nove većinske vlasnike iz Hrvatske posebno kivni zbog niske cijene akcija na Montenegroberzi koja se kreće oko 1,5-1,6 eura, što je nivo blizu 15-godišnjeg minimuma.

Prihodi CT-a u 2018. su iznosili 85,1 miliona eura ili jedan odsto manje nego lani, dok su operativni troškovi smanjeni za 1,9 miliona ili dva odsto. Kapitalna ulaganja iznosila su 24 miliona eura.

HT holding društvo sa ograničenom odgovornošću za usluge iz Zagreba je većinski vlasnik CT-a, a problemi u komunikaciji sa malim dioničarima nastali su nakon što je Magyar Telekom, u prilično netransparentnoj proceduri, zaobilazeći berzu i male akcionare, prije dvije godine, prepustio većinsko vlasništvo povezanoj firmi iz Hrvatske iz iste grupacije Deutsche Telekoma, i to po cijeni od 3,4 eura.

Manjinski akcionari su nezadovoljni što većinski vlasnik do sada nije pokrenuo program otkupa sopstvenih akcija
Zbog toga su i tokom današnje skupštine mali akcionari iz Podgorice i Nikšića u nekoliko navrata, veoma žučno prigovarali predstavnicima menadžmenta uz komentare “da je bilo bolje da je novac investiran u otkup sopstvenih akcija”.

Manjinski akcionari su nezadovoljni što većinski vlasnik do sada nije pokrenuo program otkupa sopstvenih akcija, iako je to praksa u većini drugih članica grupe Deutsche Telekoma.

Smatraju da je to “veoma loš signal” za ovdašnje tržište čime se “nepovjerenje samo dodatno povećava”. Presedan na dašnjem sastanku vlasnika CT-a, zbog kojeg su mali akcionari dodatno negodovali, bio je i taj što skupštini nije prisustvovao niko od članova Odbora direktora.

Dioničari su nezadovoljni i čestim promjenama u top menadžmentu, tako da je za samo tri godine ova kompanija promijenila čak četiri izvršna direktora, što sve, prema riječima malih akcionara, “jasno govori o lošem odnosu većinskog vlasnika”.