Dok se Radulović žali da ljudi neće da rade, u Sloveniji povećavaju plate da ih zadrže

Podijeli

Radne snage u turizmu nedostaje, ali su radnici u Crnoj Gori spremni da se žale kako su im plate male, a neće da rade prekovreno kako bi zaradili i više od hiljadu eura. Ovo za CdM tvrdi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović.

On naglašava da radne snage ima manje nego prošle godine, a iduće godine će problem biti još veći. Radulović za CdM tvrdi da radnici nijesu spremni da rade više i tako zarade dobru platu.

S druge strane, u Sloveniji, koja se takođe suočava sa nedostatkom radne snage, koriste provjereni recept – stimulišu radnike povećanjem zarade. To su uradili prošle a nove povišice obećavaju i u ovoj godini.

Prošle godine svoje zaposlene najbolje su plaćali u slovenačkoj IT industriji, farmaciji, holdinzima i fondovima.

Prvo mjesto na listi ponovo je zauzela slovenačka podružnica tehnološkog giganta Microsofta, budući da je prosječna bruto plata bila pet puta veća od slovenačkog prosjeka, čak 9.397 eura, pokazuju podaci poslovne baze podataka Bisnode GVIN.

Slijedi druga IT firma, SAP, gdje je prosječna bruto plata 31 zaposlenog prošle godine iznosila nešto više od devet hiljada eura, pišu Finance.

Sve veći nedostatak radne snage na tržištu rada stvara znatan pritisak na plate. Prošle godine kompanije su povećale plate i promijenile sisteme plaćanja, što planiraju i ove godine.

Istraživanje među firmama na listi TOP 101 pokazuje da su mnoge već povećale svoje plate, koje namjeravaju da podignu i ove godine.

Na primjer, farmaceutska kompanija Krka iz Novog Mesta ove godine je, uz prosječnu platu od nešto manje od tri hiljade eura, ispala s liste 100 najboljih, iako kažu da su ove godine svi stalno zaposleni dobili plate 6 odsto veće.

Najbolje plate su u informacionom sektoru, a to uz Microsoft i SAP na čelu liste, potvrđuje i IBM na sedmom mjestu, koji je za svoja 172 zaposlena prosječno osigurao 6.872 eura bruto mjesečne zarade.

Farmaceutske firme su ove godine visoko rangirane. Neposredno ispod vrha, na trećem mjestu je ogranak Rochea, gdje je za 71 zaposlena prošle godine prosječna mjesečna bruto plata iznosila 7.540 eura i bila je oko 17 odsto veća nego godinu dana ranije, s tim da je broj zaposlenih u istom periodu smanjen za oko 5 odsto.

Slijede podružnice AbbViea, Novartisa i Merck Sharp & Dohmea, gdje prosječna bruto plata varira oko 7.000 eura. Na osmom mjestu je podružnica Bayera, u kojoj je prošle godine bilo u prosjeku 110 zaposlenih sa prosječnom bruto platom od 6.834 eura.

Među vodećim firmama koje najbolje plaćaju zaposlene, vrlo dobro se, na 14. mjestu, smestila berza kriptovaluta Bitstamp koju su prošle godine Korejcima uspješno prodali Damian Merlak i Nejc Kodrič. Prosječno je prošle godine bilo zaposleno 62 radnika, dok je prosječna bruto plata iznosila nešto više od 5.000 eura. Na 21. mestu je ICO Hub, firma u suvlasništvu Mitje Žagara i Janija Valjavca, koja razvija platformu za ulaganje u kriptovalute ICONOMI.

Na ovogodišnju listu uvrstilo se i nekoliko finansijskih firmi. Tako je Triglav Skladi na 18. mjestu, sa 44 zaposlena, koji u prosjeku mjesečno dobijaju 4.700 eura bruto. Tu su i NLB Skladi (37. mjesto – 3.787 eura), KD Skladi (41. mjesto 3.705 eura).

Među državnim preduzećima nesporni dobitnik ostaje Kontrola vazdušnog saobraćaja Slovenije (KZPS), koja je ove godine zauzela deveto mjesto, čijih 226 radnika su mjesečno u prosjeku primala 6.550 eura bruto.

Visoko kotirana je i državna energetska kompanija GEN energija (25. mjesto – 4.230 eura), koja je prestigla Slovenački državni holding (SDH) koji je na 28. mjestu sa nešto više od 4.000 eura mjesečno bruto.