Kostić bi u Budvu mogao dovesti svjetski hotelski brend Kempinski

Podijeli

Ukoliko postane većinski vlasnik Budvanske rivijere, koja tokom ove godine očekuje tender za privatizaciju, kompanija MK Grupa bi u prijestonicu crnogorskog turizma mogla dovesti Kempinski – jednog od vodećih svjetskih hotelskih brendova.

Inače je MK Grupa, srpskog biznismena crnogorskog porijekla Miodraga Kostića, preko svoje AIK banke već vlasnik manjinskog udjela u Budvanskoj rivijeri sa udjelom od 15,23 odsto. U partnerstvu sa Stratexom kontrolišu 30 odsto akcijskog kapitala. S obzirom da država namjerava da proda svoj udio od 58,73 odsto vlasništva, Kostićeva grupacija bi, ukoliko pobijedi na tenderu, postala većinski vlasnik s udjelom od skoro 74 odsto.

“Više puta smo istakli da nam je cilj ne samo razvoj sopstvenog hotelskog biznisa, već i razvoj destinacija. Pored toga, poseban značaj za nas ima saradnja sa renomiranim svetskim brendovima kao što su Kempinski i Sheraton. U skadu sa tim, ne isključujemo mogućnost dovođenja nekog velikog hotelskog brenda u Crnu Goru”, rekli su iz MK Grupe portalu Investitor.

MK Grupa je, kako dodaju, do sada u turizam uložila više od 200 miliona evra, a trenutno u većinskom i manjinskom vlasništvu poseduje 15 hotela sa više od 2.500 soba. U narednim godinama, cilj je povećanje kapaciteta na 5.000 soba čime će učvrstiti poziciju regionalnog lidera kada je turizam u pitanju, poručuju iz kompanije koja u Crnoj Gori ima i poljoprivredni biznis.

U okviru grupe posluju hoteli brenda Kempinski u Umagu i Portorožu, ali i elitni Hotel Grand 4*, hotel Angella 4*, Aprtmanski kompleks Konaci “Sunčani Vrhovi” 3* na Kopaoniku.

Crnogorska vlada užurbano priprema Budvansku rivijeru, najveću domaću hotelijersku kompaniju, za tender, a posljednji u nizu poteza u tom smjeru izdvajanje najluksuznije imovine na Svetom Stefanu i Miločeru u posebno preduzeće koje će ostati u državnom vlasništvu. Preostali hoteli Slovenska plaža, Mogren, Palas, Aleksandar i Kristal s imovinom bili bi ustupljeni novim vlasnicima. O tom planu će se akcionari izjasniti na skupštini zakazanoj za 26. jun.