Delta City tražio da radi nedjeljom, Ministarstvo ekonomije odbilo

Podijeli

Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo zahtjev tržnog centra Delta City da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom, saopšteno je Dnevnim novinama u tom Vladinom resoru.

Predstavnici južnoafričkog investicionog fonda Hiprop investment limitid, koji su vlasnici najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, u zahtjevu su istakli da će im uvođenje neradne nedjelje u trgovini smanjiti prihode, te izrazili želju da budu izuzeti iz novog zakonskog rješenja. To, međutim, u Ministarstvu ekonomije nijesu cijenili kao valjan argument, već su ostali pri stavu da će se prihodi rasporediti na druge dane u sedmici.

“Ministarstvo ekonomije je jasnim definisanjem izuzetaka u odnosu na neradnu nedjelju i u dane državnih i drugih praznika utvrdilo da oni ne uključuju tržne centre, pa samim tim ni pomenuti objekat. Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijevaju rad nedjeljom i u dane državnih praznika, te samim tim ono što važi za prodajne objekte mimo tržnih centara važi i za prodajne objekte u okviru tržnih centara”, rečeno je DN.

Izmjene zakona, koji će stupiti na snagu nakon prolaska kroz skupštinsku proceduru, omogućiće svim radnicima u trgovinama koje posluju u Delta City-ju, kojih je prema nezvaničnim informacijama skoro 1.000, da konačno dobiju jedan slobodan dan svake nedjelje.

Zakon neće biti primijenjen na ugostiteljske objekte u Delta City-ju, bioskop Cineplex, poslovnice banaka i pultove za plaćanje računa koji će, budući da nije riječ o trgovinama, nastaviti da rade i nedjeljom.

Osim Delte, zahtjeve da im se omogući da rade nedjeljom Ministarstvu su dostavili i drugi tržni centri.

“Zahtjevi su se uglavnom odnosili na rad tržnih centara, a njih nijesmo utvrdili izuzecima jer bi se na taj način doveo u pitanje rad ostalih prodajnih objekata koji su van tržnih centara”, rekli su u Ministarstvu, koje je nedavno uvelo izuzetke iz novih izmjena zakona koji se odnose na zaštitu javnog interesa.

Rad nedjeljom kontrolisaće se, kako je najavljeno, pojačanim inspekcijskim nadzorom.

Iz uprave Delta City-ja stiglo je reagovanje na ovu zabranu, o čemu čitajte u posebnoj vijesti:

Delta City o neradnoj nedjelji: Zakupci će izgubiti milion eura, 20% radnika može ostati bez posla

Comments are closed.