Optima Telekom sljedeća meta United Grupe?

Podijeli

Prošlosedmično preuzimanje hrvatskog poslovanja Tele2 od strane United Groupa podstaklo je talas spekulacija o tome ko bi se još mogao naći na meti vrlo ambicioznog regionalnog igrača. Upućeni prstom upiru u Optima Telekom, piše SEEbiz.

Cijena dionica Optime posljednjih dana sugeriše kako ima dosta onih koji vjeruju baš u takav scenario.

U posljednjih pet trgovinskih dana tržišna kapitalizacija Optima Telekoma (ZSE:OPTE-R-A) uzletjela je 44,7 posto, na 4,08 kuna. Ta zaključna cijena je ujedno najviša još od 21. februara 2017. godine.

Prodaja se u svakom slučaju očekuje uskoro. Naime, hrvatska Agencija za zaštitu konkurencije (AZTN) donijela je rješenje kojim se Hrvatski telekom (HT) obvezuje da u januaru 2020. (od 1. do 31. januara 2020.) započne s postupkom prodaje svih svojih dionica Optima Telekoma putem objave međunarodnog konkurentnog javnog oglasa.

Optima je jedna od rijetkih prilika u telekom sektoru koja čeka prodaju. Spekuliše se kako bi se mogla očekivati i veću premija nego kod Amisa jer Optima ima mnogo više korisnika. Amis je prije nekoliko godina prodan po cijeni od 9x EBITDA.

U međuvremenu, Optima je popravila i poslovanje. Optima Telekom Grupa u prvom tromjesečju 2019. godine nastavlja sa stabilnim poslovanjem uz ostvarenje ukupnih poslovnih prihoda od 136,7 miliona kuna ili 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Operativna dobit EBITDA prije jednokratnih stavki i nakon najmova porasla je za 16,3 posto na 28,6 miliona kuna, uz porast EBITDA marže koja iznosi 20,9 posto, što je 2,6 postotnih bodova više u usporedbi s godinom ranije.

Porast operativne dobiti EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova i marže rezultat su nastavka efikasnog operativnog poslovanja. Povećanju prihoda u odnosu na isti period prethodne godine najviše je doprinijelo povećanje prihoda od interkonekcije koji su povećani za čak 24 posto te povećanje prihoda od usluga multimedije od 2,9 posto.