Nokia i Huawei u tijesnoj trci za razvoj nove generacije bežičnog interneta

Podijeli

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacione opreme Nokia potpisao je 42 ugovora za razvoj 5G mreže čime je na svjetskom nivou izjednačio svoj položaj s kineskim Huaweijem.

Tako je finska kompanija iskoristila nepovoljnu situaciju kineskog diva kako bi ušao u trku za razvoj buduće generacije bežičnog interneta. To je rezultat naglog rasta broja potpisanih ugovora od kraja ožujka, javlja CNN, prenosi Novac.hr.

Uzmu li se u obzir podaci iz marta, vidljivo je da je Huawei već u to vrijeme ima 40 potpisanih ugovora, dok je Nokia imala svega 30, te je u dva mjeseca uspjela ugovoriti 12 novih saradnji.

Nakon što je SAD kineskog tehnološkog lidera i 70 povezanih kompanija stavio na crnu listu, čime im je onemogućio kupovinu tehnologije za razvoj nove 5G mreže, brojne konkurentske kompanije poput skandinavskog Ericssona i Nokije sve su jače krenule u borbu za vodeću poziciju na tom polju.

Inače, kineski gigant do sada je potpisao 42 ugovora, od čega je njih 25 s evropskim zemljama, 10 na Bliskom istoku i šest s Azijskim zemljama.