“Prodaja je jedini profitabilan sektor u kompaniji. Svi ostali su trošak”

Podijeli

“Prodaja je jedini profitabilan sektor u kompaniji. Svi ostali su trošak” – ovom provokativnom porukom svoje predavanje započeo je keynote spiker Dragan Vojvodić, prodajni stručnjak i predstavnik američke škole Sandler Training na konferenciji Lider Medije pod nazivom Marketing and Sales by Numbers.

Vojvodić je zapravo i prije svog predavanja krenuo s prodajom, piše Lider Media. Zamolio je učesnike (uglavnom prodajne stručnjake s preko 10 godina iskustva u tom poslu) da, ako im se svidi, ostave svoje kontakte na njegovom LinkedIn profilu, na kojem je vrlo aktivan u objavljivanju svojih tekstova o prodaji.

Na živ način pričao je o tome zbog čega je sadašnji način prodaje zastario, o prokletstvu ponuda, prodajnih sastanaka i excel tablica u kompanijama, za koje smatra da su ‘smeće’ jer su lažni KPI-jevi kojima vjeruju direktori i koji ne daju pravu sliku o aktivnostima niti ponašanju u prodaji.

“Više od 75 odsto prodajnih sastanaka je gubljenje vremena. U Srbiji se dnevno kreira milion ponuda, a u praksi ih se realizuje svega sedam odsto. Zašto onda toliko energije trošimo na slaganje ponuda koje ionako prvo idu konkurenciji na sto”, pitao je Vojvodić.