Građani povlače novac iz banaka

Podijeli

Ukupni depoziti stanovništva na kraju aprila iznosili su 1,2 milijarde eura, što je 3,8 odsto manje nego u martu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine pali 2,8 odsto, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 42 odsto, a oni po viđenju 58 odsto, precizirali su.

Banke su inače u prva četiri mjeseca ove godine odobrile kredite od ukupno 2,95 milijardi eura, što je pad od 2,7 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na isti period prošle godine odobreno je 4,3 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju aprila bio je viši nego u istom periodu prošle godine i iznosio je 0,89.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 78,9 odsto.

Ukupni depoziti su u aprilu u odnosu na mart pali 3,2 odsto i iznosili su 3,32 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli jedan odsto.

„Depoziti bilježe pad na mjesečnom nivou, jer je iz obuhvata ukupnih na kraju aprila isključena Atlas banka u stečaju. Ukoliko se ti depoziti izuzmu iz ukupnih u martu, onda su depoziti ostalih banaka u aprilu zabilježili rast od 2,4 odsto na mjesečnom nivou“, objašnjeno je iz CBCG.

Ukoliko se depoziti Atlas banke izuzmu iz ukupnih u aprilu, rast depozita na nivou bankarskog sistema na godišnjem nivou bi, prema istim podacina, iznosio 7,6 odsto.

„Takođe, treba imati u vidu da je u ovom periodu realizovana i emisija domaćih državnih obveznica“, istakli su.

Oročeni depoziti činili su 32,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 45,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 37,3 odsto.