Poreska uprava povećala naplatu: Od poreza u maju ubrano 86 miliona eura, od početka godine 443 miliona

Podijeli

Poreska uprava ostvarila je u maju bruto naplatu 86,84 miliona eura, što je 5 miliona eura (ili 6 odsto) iznad plana i ostvarene naplate iz istog mjeseca prošle godine.

Iz Poreske uprave su saopštili da su od početka godine naplatili ukupno 443,84 miliona eura što je opet rast od 43 miliona eura na godišnjem nivou ili 11 odsto. Ostvarena naplata poreza tokom ove godine je 30 miliona eura iznad planiranih, ili sedam odsto više.

“Trend dobre naplate poreskih prihoda nastavljen je i tokom maja, a Poreska uprava je tokom navedenog mjeseca ostvarila bruto naplatu od 86.841.900,65 €, čime su plan naplate i ostvarenje iz maja 2018. godine premašeni za 5 miliona eura, odnosno 6 procenata. U kumulativnom iznosu od početka 2019. godine naplaćen je bruto iznos od 443.846.572,85 € – 43 miliona eura (11%) više nego u istom periodu prošle godine, a 30 miliona eura (7%) više od planiranog”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) tokom petomjesečnog perioda iznosila je 98,28 miliona eura, 10 miliona eura (11,5%) više nego prošle godine, a 7 miliona eura (7,5%) iznad plana, dodali suz iz Uprave.

“U strukturi naplate važno je izdvojiti porez na dobit pravnih lica, po osnovu kojeg je prihodovan iznos od 52.189.458,97 €, 5 miliona eura (12%) više nego prošle godine, što je indikator širenja korporativne poreske osnovice, ali i većeg stepena poštovanja poreskih propisa od strane kompanija koje posluju u Crnoj Gori”, precizira se u saopštenju.

Rast naplate zabilježen je i kod doprinosa na obavezno osiguranje, gdje je ostvarenje iznosilo 195,9 miliona eura, 13 miliona eura (7%) više nego u 2018. godini, a 11 miliona eura (6%) iznad plana, dok je naplata poreza na dohodak fizičkih lica iznosila 64,67 miliona eura, 8 miliona eura više nego prošle godine.

“Ostvarenje naplate koncesionih naknada veće je u odnosu na prošlu godinu za 3,5 miliona eura, a naplata poreza na promet nepokretnosti za milion eura”, navodi se u saopštenju.

“Imajući u vidu početak ljetnje turističke sezone tokom koje se očekuje povećan obim privredne djelatnosti, posebno na primorju, te veliki broj aktivnosti realizovanih kako bi se prijavljivanje i plaćanje poreza učinilo što lakšim, Poreska uprava očekuje dalji porast stepena dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, dok će poreska inspekcija raditi na sankcionisanju neregularnog poslovanja, u cilju zaštite lojalne konkurencije na tržištu, obezbjeđenja budžetskih prihoda i unapređenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, zaključuju iz Poreske uprave.