Hrvatska se zadužila sa skoro 3 puta manjom kamatom od Crne Gore

Podijeli

Ministarstvo finansija Hrvatske izdalo je juče državnu obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura na rok od 10 godina uz ukupni prinos od 1,324 odsto, što je rekordno jeftino zaduživanje Hrvatske u njenoj istoriji.

To je skoro tri puta niža kamata od one po kojoj se Crna Gora nedavno zadužila, takođe putem emisije državnih obveznica. Preciznije, Ministarstvo finansija Crne Gore je sredinom aprila emitovala državne hartije u vrijednosti od 190 miliona na period od sedam i pet godina. Prodate su, kako je tada precizirano, sve obveznice koje dospijevaju za sedam godina uz godišnju kamatu od 3,5 odsto za 50 miliona eura i još 25 miliona obveznica koje dospijevaju za pet godina. U drugoj seriji krajem maja emitovano je preostalih obveznica u vijednosti od 140 miliona eura na pet godina, od čega je prodato 67,8 miliona eura.

Koliko su hrvatske hartije od vrijednosti vrijednije od crnogorskih, osim kamate, pokazuje i činjenica da je ponuda investitora za kupovinu obveznica Hrvatske bila pet puta veća u odnosu na izdatih 1,5 milijardi eura i iznosila je 6,4 milijarde eura.

Fiksna kamata, kupon, iznosi 1,125 odsto, a struktura ukupnog prinosa se bazira na zbiru takozvanog referentnog “midswapa” od 0,274 odsto i premije rizika od 105 baznih poena, i to dovodi do ukupnog prinosa od 1,324 procenta, prenose hrvatski mediji.

Zdravko Marić, ministar finansija kaže kako će se tom obveznicom refinansirati državna obveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara, koja je imala kamatu od 6,75 odsto, što znači da će godišnja ušteda na refinansiranju te obveznice iznositi 500 miliona kuna.