MMF: Manjak kapitala i visoka nezaposlenost najveći problemi u regionu

Podijeli

Najveći problem zemalja regiona Zapadnog Balkana su nedostatak kapitala i niska zaposlenost, rekao je predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za centralnu i istočnu Evropu Nadim Ilahi.

On je, govoreći o stabilnosti finansija i ekonomskom rastu na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, rekao da je potrebno prije svega unaprijediti i poslovno okruženje jer su Mađarska, Poljska i Slovačka postigle uspjeh zahvaljujući tome.

“Veliko ograničenje regiona Zapadnog Balkana je slaba infrastruktura što odbija investitore da ulažu jer su loši putevi i ima mnogo graničnih prelaza”, rekao je Ilahi, javlja Beta, prenosi B92.

Dodao je da je “ključno pitanje regiona što prolazi kroz demografske promjene i što se smanjuje radno aktivno stanovništvo zbog manjeg priraštaja i iseljavanja mladog i obrazovanog stanovništva, a što negativno utiče da privredni rast”.

Član Predsjedništva Saveza ekonomista Srbije i bivši ministar finansija Srbije Dušan Vujović istakao je da “region Zapadnog Balkana raste brže nego zemlje eurozone ali da taj rast nije zasnovan na faktorima koji su održivi na duži rok”.

On je rekao da su ostvarene “neke rezerve, ali ih ne treba olako trošiti već ih treba povećavati za loša vremena”.