Provjerite da li ste spremni za pokretanje vlastitog biznisa

Podijeli

Mnogi od nas razmišljaju o pokretanju svog biznisa, ali nijesmo sigurni da li smk spremni za takvu avanturu.

Osnovni preduslovi su želja za samostalnošću i dobra poslovna ideja, ali za uspješnu realizaciju poslovnog pothvata potrebno je mnogo više.

Pogledajte koje osobine i kompetencije krase uspješne preduzetnike i sami procijenite sami kakve su vam šanse u preduzetničkim vodama.

Preduzetništvo – sposobnost da krenete

Pod preduzetništvom se obično smatra sposobnost pokretanja, vođenja i razvijanja poslovnog poduvata s odgovarajućim kapitalom, a što je povezano s većom ili manjom neizvjesnošću i rizikom.

Smatra se da bi dobar preduzetnik trebalo da posjeduje zdravu kombinaciju osobina i kompetencija, od kojih su neke urođene, a neke stečene učenjem i iskustvom.

Inovativnost

Budući preduzetnik mora imati određeni nivo inovativnosti koju treba da pokaže u razradi poslovne ideje s kojom počinje svaki poslovni poduhvat.

Poslovna ideja mora dati odgovore na pitanja: koji ćete proizvod/uslugu proizvoditi, ko će biti vaši kupci/korisnici, na koji ćete način i gdje prodavati svoj proizvod/uslugu i koje će potrebe vaš proizvod/usluga zadovoljiti kod kupaca.

Često se smatra da je za uspjeh potrebna originalna (revolucionarna) ideja koja donosi nešto potpuno novo. Takve ideje obično su povezane s inovacijama koje tek treba isprobati na tržištu.

Premda inovacije imaju najveći tržišni potencijal, uz njih je vezan i najveći rizik jer postoji visoki nivo neizvjesnosti o tome kako će tržište reagovati na novi proizvod.

U praksi malo je preduzetničkih poduhvata zasnovano na potpuno novim idejama, onima koje već neko nije izmislio. Mnogo se više poduhvata temelji na unapređenju starih, iskušanih i provjerenih ideja.

MacDonald’s ili Ikea najbolji su primjeri toga kako se u tradicionalnim industrijama može inovativnim pristupom postići veliki uspjeh.

Inovacija koja donosi konkurentsku prednost može biti i nov način pružanja već poznate usluge ili nov način proizvodnje postojećeg proizvoda, nov način organizacije poslovanja, novo tržište i sl.

Sklonost preuzimanju rizika

Svaki preduzetnički poduhvat podrazumijeva određenu dozu rizika.

Rijetki su slučajevi da je uspješan posao nastao samo kao rezultat odlične ideje. Puno se češće događaju serije pokušaja i grešaka prije nego što dođemo do proizvoda ili usluge na kojima možemo graditi uspješan posao.

Već smo spomenuli da najveći rizik nose potpuno novi proizvodi koje tek treba ispitati na tržištu. U pravilu, od deset startupova s originalnim proizvodom samo jedan uspije preživjeti. Stoga ako se želite dokazati nečim potpuno novim na tržištu, morate znati da podnesete poraz kako biste mogli krenuti ispočetka.

Sklonost preuzimanju rizika znači i spremnost na izlazak iz zone komfora koju pruža stalno zaposlenje. Preduzetnici početnici moraju biti spremni na rad u nesigurnim, stresnim i teškim uslovima i često bez redovnih prihoda.

Za one koji nijesu spremni da sve stave “na kocku”, postoje i preduzetnički modeli s nižim nivoom neizvjesnosti, poput franšize (vlastiti biznis pod okriljem tuđeg brenda) ili preuzimanja uhodane kompanije.

Izvor: Tportal