Kako je Facebook digao bitcoin “iz mrtvih”

Podijeli

Cijena bitcoina premašila je 9.000 dolara u nedjelju, pod uticajem izvještaja da će Facebook uskoro pokrenuti sopstvenu kriptovalutu.

Vrijednost bitcoina je u protekla 24 sata dostigla nivo od čak 9.381,82 dolara, prema cjenovnom indeksu CoinDesk-a, prenosi CNBC, i podsjeća da je posljednji put kada je bitcoin dostigao cijenu od 9.000 dolara bilo u maju 2018. godine,

Od početka tekuće godine, vrijednost ove digitalne valute je skočila čak 140 odsto. Bitcoin je, međutim, danas zabilježio blagi pad od 1,5 odsto na 9.157,59 dolara, javlja Tanjug a prenosi B92.

Na skok kritptovalute uticala je vijest da će Facebook navodno već sjutra lansirati sopstveni kripto token, dok je nekoliko medija prenijelo da će zaposleni u toj komapniji moći da primaju platu u novoj valuti.

Bitcoin je napravio zapanjujući preokret u ovoj godini, nakon teške 2018. za tu valutu kada je registrovala pad od preko 70 odsto. Stručnjaci tvrde da uključivanje velikih kompanija, poput Facebooka i AT&T-a, u kripto prostor pomaže podizanju povjerenja jer daje određeni stepen legitimnosti toj industriji koju dugo opterećuju priče o ilegalnim aktivnostima, špekulativnoj trgovini i regulatornoj kontroli.

AT&T je prošlog mjeseca saopštio da će početi da prihvata kripto plaćanja kroz partnerstvo sa BitPejom.