Ko će gazdovati najatraktivnijom crnogorskom plažom: Carević u konfliktu interesa?

Podijeli

Iako je glavna sezona već počela, još se ne zna se ko će ove godine upravljati jednom od najatraktivnijih plaža “Ploče”.

Mediji su ranije problematizovali namjeru da se ta plaža i ove godine dodijeli Nebojši Careviću, bratu aktuelnog gradonačelnika Budve, mimo tendera.

Carević je navodno već instalirao mobilijar iako mu je istekao ugovor o zakupuInspektori su, prema pisanjima medija, obilazili plažu “Ploče” 7. i 8. maja i navodno utvrdili niz nepravilnosti, o čemu su sačinili i službenu zabilješku.

Konstatovano je da Carević ne izvodi građeninske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže.

Carević zahtijeva da produži osnovni ugovor jer je, kako tvrdi, ispoštovao investiciona ulaganja, što je bila i ugovorena obaveza, a time se produžuje i period zakupa.

U Morskom dobru misle drugačije pa su lopticu prebacili u Vladino dvorište koja će donijeti konačnu odluku.

“Mi smo sada u fazi čekanja te povratne informacije da vidimo na koji način ćemo ustupiti taj lokalitet koji je turistički jako vrijedan, značajan gdje dnevno boravi i po nekoliko hiljada gostiju i nama je važno da što prije dovedemo do kraja proceduru oko ustupanja te plaže za ovu godinu“, naveo je Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra, za Novu M.

Jelušić podsjeća da je dugoročni Ugovor o zakupu plaže “Ploče” istekao u martu prošle godine. Zbog sudskog spora koji se vodio, zakupcu je omogućeno da prošle godine potpiše Aneks ugovora o korišćenju, a posljednje dvije godine vodi se spor o utvrđivanju vrijednosti investicije, ulaganjima i periodu zakupa. Kada sud donese konačnu odluku u tom postupku, situacija će, kaže Jelušić, biti jasnija.

Jelušić je rekao da su ostale plaže spremne za ovogodišnju turističku sezonu.

„Crnogorska obala je spremna sa novim standardima, sa novom ponudom i vjerujemo da je dovoljno različita da svaki gost može da provede barem dio godišnjeg odmora od Ulcinja pa do Herceg Novog,” rekao je on.

Novina je što je ove godine uvedeno 12 kategorija novih plaža. Ovog ljeta poslije 17h, podsjetio je Jelušić, neće se naplaćivati plažni mobilijar.