Mario Dragi: Čovjek koji je spasio euro

Podijeli

Šefovi nacionalnih banaka, ekonomisti i novinari koji su se okupili na golfskom odmaralištu izvan Lisabona ovog tjedna, razmotriće veliki monetarni eksperiment poznat kao euro, koji je ove godine navršio 20 godina.

To je službeno. Neslužbeno, događaj koji ih okuplja, godišnji Forum o centralnom bankarstvu, biće trodnevna zdravica čovjeku koji je spasio valutu u najneizvjesnijim danima: Mario Dragi, predsjednik Europske centralne banke (ECB).

Osmogodišnji mandat Dragija završiće u oktobru, a evropski čelnici mogli bi izabrati svog nasljednika već ove sedmice.

Njegov mandat šefa centralne banke dogodio se u opasnom periodu u kratkoj istoriji eurozone. Eurozona danas ima 19 članica koje koriste euro i zajedno čine oko jedne petine svjetske ekonomije.

Bilo je trenutaka – od kraja 2011. do 2012. – kada se činilo da će se eurozona raspasti, da će zemlje poput Grčke ili Španije bankrotirati i da će taj dio EU-a upasti u neku vrstu deflatorne spirale koja može dovesti do ekonomske depresije.

Dok su se politički lideri eurozone tresli od straha, a zemlje poput Njemačke odbijale spašavati susjede koji su se borili, centralna banka pod Dragijem bila je jedina institucija koja je stajala kao brana na putu u katastrofu.

“On je predstavljao presudni faktor u vrijeme kada je rizik od rušenja ili urušavanja eurozone bio viši nego ikada”, rekao je Angel Talavera, vodeći ekonomist eurozone iz Oxford Economicsa, istraživačke kuće iz Londona.

“Nakon Dragija, ECB se pretvorio u nešto sasvim drugo.”

S obzirom na to da je Dragiju preostalo još samo nekoliko mjeseci mandata, raste nelagoda zbog njegovog odlaska jer Evropi prijete nove opasnosti, uključujući trgovinski rat, Brexit i znakovi ekonomske krize.

Njegovo mjesto jedno je od nekoliko vodećih u Evropskoj uniji, uključujući predsjednika Evropske komisije, za koje se ljudi otimaju.

Političari se prepiru oko toga koje će zemlje dobiti koje prestižne pozicije, i to u kaotičnom procesu za kojega analitičari i investitori strahuju da neće iznjediriti vođu centralne banke s vještinama kao kod Dragija.

Osvrnimo se na to kako su se moći Evropske centralne banke proširile pod Draghijem, kako je transformacija pomogla izdržati euro, koji izazovi mogu nastati u mjesecima i godinama koje dolaze – i zašto Dragi napušta scenu kao nevjerojatna superzvijezda među centralnim bankarima.

Dragi je ekonomista, školovan na MIT-u, bio je guverner Banke Italije, povukao je niz poteza monetarne politike koji su se nekada smatrali nezamislivim za eurozonu.

Umjesto da jednostavno pokuša da obuzda inflaciju, tradicionalno jedini zadatak centralne banke, ECB pod Dragijem je zapravo postala čuvar finansijske stabilnosti i ekonomskog zdravlja u regiji.

On je izumio nove načine da zadrži novac koji teče do pogođenih banaka i izmučenih zemalja kao što su Grčka, Španija, Italija i Portugal. Mjere su pomogle u otvaranju radnih mjesta i izvlačenju eurozone iz duboke recesije.

Cijeli tekst čitajte na Express.hr