Sat krstarenja jahtom ovog ljeta od 300 do 7.000 eura

Podijeli

Sezona je počela, a agencije koje iznajmljuju plovila duž Jadrana spremno dočekuju prve klijente koji su za sat vremena luksuza spremni da izdvoje i nekoliko hiljada eura, pokazalo je istraživanje “Blic Biznisa”.

Zakupljivanje jahti, brodova ili glisera može koštati od nekoliko stotina pa do 7.000 eura za samo sat vremena, u zavisnosti od vrste plovila.

Cijene se razlikuju i od dužine plovila, kapaciteta, godine proizvodnje, jačine motora, opremljenosti ali i vrste usluge s obzirom na to da uz plovilo može da se iznajmi i skiper ili cijela posada.

U nekoliko agencija duž Jadrana koje je Blic kontaktirao, ističu da je većina korisnika bez iskustva u plovidbi, pa se tako najviše iznajmljuju jahte sa skiperom ili cijelim timom. Tvrde i da su im klijenti najčešće iz inostranstva Rusije, Turske i Njemačke, ali da su to nerijetko i žitelji iz Srbije i Hrvatske.

Motorna jahta koja može da ugosti osam osoba, za sat vremena u prosjeku košta oko 850 eura. Ako se odlučite da na jedan sat iznajmite nešto luksuzniju motornu jahtu koja prima osam osoba, to bi moglo da vas košta oko 2.300 eura.

Naravno, ako želite znatno veći luksuz i na primjer 12 osoba na jahti, cijena iznajmljivanja na sat vremena stajaće vas oko 7.000 eura. Jahte sa takvim cijenama uglavnom imaju dosta sadržaja, iznajmljuju se za posebne događaje i uz dodatno osoblje. One posjeduju i bazene, ali i sadržaj za ribolov ili glisere.

Ako biste za nešto manje novca da provedete vreme na pučini, možete iznajmiti brod ili jedrilicu. Za brod koji može da ugosti osmoro ljudi, a dužine je 6,5 metara, cijena na sat vremena je oko 770 eura.

Za jedrilicu koja ima i motor, a prima 10 osoba, sat vremena bi koštao oko 550 eura, ali se jedrilice mogu iznajmiti i za manje novca. Jedrilice koje nemaju motor za sat vremena korišćenja se mogu platiti u prosjeku oko 300 eura.

Ove cijene se odnose na iznajmljivanje plovila u Crnoj Gori, ali su duž cijele Jadranske obale slične. Nešto su niže u Africi kao i u Turskoj, ali je svakako važno i to da većina agencija uglavnom pruža mogućnost dogovora sa klijentom.