Stanarine u Berlinu biće zamrznute od 2020. do 2025.

Podijeli

Berlinska građanska inicijativa predala je 14. juna 70.001 potpisa za održavanje referenduma za ponovno podržavljenje stanova najvećih firmi i za njihovo izdavanje, dok je 18. juna crveno-zeleni berlinski Senat postigao dogovor da se do oktobra berlinskog parlamentu uputi na usvajanje zakon o petogodišnjem zamrzavanju stanarina.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu 2020. godine.

Kako se navodi na sajtu pokrajine Berlin, zakonom će takođe biti propisano da stanarina novom stanaru ne može biti viša nego što je bila njegovom prethodniku.

Zakonom će biti utvrđena gornja granica za stanarine, a postojeće stanarine koje su iznad te granice, biće smanjene.

Zakon će se odnositi na svih 1,5 miliona stanova za iznajmljivanje u kućama za više porodica, a stanovi u novogradnji biće izuzeti.

Za modernizacije stanova, kako javljaju Ekonomske vesti, poslije kojih je predviđen rast stanarina od više od 0,50 eura po kvadratu, moraju se obezbijediti posebne dozvole.

Namjera ovog zakona je da se zaustavi oštar rast stanarina iz posljednjih godina i smiri pregrijano tržište stanova za izdavanje, navodi se na sajtu Senata u Berlinu.

Predstavnici prelaznog rukovodstva Socijaldemokratske partije Njemačke već su iznijeli ideju da se zamrzavanje stanarina iz Berlina proširi na cijelu državu.

„Mi ćemo o tome narednih dana razgovarati u koaliciji i nametnuti kao temu”, rekao je Torsten Šefer – Gimbel za Tagesspiegel.

„Naš cilj mora biti da ljudi najviše trećinu svog dohotka daju za stanarinu”, rekao je on.

U Njemačkoj se ideja o opštem zamrzavanju stanarina uglavnom drži za nerealnu.