bank, banka, neboder, avion, airplane, aircraft

Suosnivač Facebooka uplašio centralne banke: Monetarna kontrola prelazi u ruke privatnih kompanija

Podijeli

Facebookova kriptovaluta libra prenijeće veći dio kontrole nad monetarnom politikom sa centralnih banka na privatne kompanije, upozorio je u petak u Financial Times suosnivač kompanije Kris Hjus.

„Ako globalni regulatori odmah nešto ne preduzmu, uskoro bi moglo biti prekasno”, naglasio je Hjus u autorskom prilogu objavljenom u FT-u.

Korporacije koje će nadgledati novu valutu nadrediće svoje privatne interese – dobit i uticaj – javnom interesu, upozorio je.

U Facebooku nijesu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom tih tvrdnji.

Taj je div u segmentu društvenih medija u utorak objavio da planira lansiranje kriptovalute libru, udružujući snage s 28 partnera u projektu Libra Association sa sjedištem u Ženevi, koji će upravljati novim digitalnim novcem, planiranim za prvu polovinu iduće godine.

Hjus, bivši cimer izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga, pozvao je početkom maja u komentaru za New York Times na podjelu kompanije na tri dijela, što su u Facebooku odbili.

Guverner britanske centralne banke Mark Karni kazao je u danas emitiranom razgovoru za BBC da će vodeće centralne banke u svijetu i regulatori direktno nadzirati novu Facebookovu valutu i sistem plaćanja kako bi bila sigurna i kako ne bi postojala mogućnost pranja novca ili finansiranja terorizma.

„Ili će biti sigurna ili neće ni biti uvedena. Mi, Fed (američka centralna banka), sve vodeće centralne banke u svijetu i regulatori, direktno ćemo je nadzirati”, naglasio je Karni.

Francuska je u međuvremenu najavila osnivanje radne grupe u sklopu G7 koja će se baviti projektima lansiranja digitalnih valuta, uključujući Facebookovu libru.

Na čelu grupe, kako piše Jutarnji list, biće član upravnog savjeta Evropske centralne banke, izjavio je danas guverner francuske središnje banke Francois Vileroj de Galu.

Guverner njemačkog Bundesbanka Jens Vidman upozorio je danas da bi virtualne valute mogle potkopati klasične banke ako postanu uvriježena alternativa bankovnim depozitima u konvencionalnim valutama.

“Mogle bi potkopati bankovno prikupljanje depozita i njihove poslovne modele”, pojasnio je Vidman. “To bi moglo poremetiti transakcijsko bankarstvo i posredovanje na finansijskim tržištima”, dodao je.