Miljanović: Privatni biznis je sloboda, ali morate da ga pazite kao dijete

Podijeli

Privatni biznis je sloboda, mladi bi to trebalo prvo da nauče, kaže Borislav Miljanović, preduzetnik i direktor Represent sistema.

On je u intervjuu za beogradski Telegraf govorio o tome koliko je teško započeti posao, ali i gdje je budućnost marketinga.

Na pitanje koji je njegov prvi savjet nekome ko želi da pokrene svoj prvi biznis, Miljanović kaže da se to treba shvatiti kao sloboda.

“On će mu on omogućiti nesmetan, kvalitetan i neobuzdan život s jedne strane, a sa druge strane da razume da na privatni biznis morate da gledate kao na dijete i na još jednog člana porodice”, dodao je on.

Na konstataciju da je ideja zapravo tek na trećem mjestu važnosti za uspjeh, Miljanović ocjenjuje da je otvorenost ka učenju takođe bitna.

“U ovo moderno doba sve se podrazumijeva, ako ste spremni da učite i da se usavršavate i da poslije 20 godina možda i ništa opet ne znate… Ljudi bi trebalo da budu svjesni da se sve brzo mijenja i da stalno mora da se uči. Druga stvar je posvećenost. A onda sve ostalo, ideja, finansije, poznavanje operacija…”, rekao je on.

On je, govoreći o promjenama u marketingu, kazao da su one sve brže.

“Oduvijek sam bio čovjek koji je okrenut budućnosti i onda kada sam ja počinjao, prije skoro dvadeset godina, nije postojala nijedna PR agencija u Srbiji. Morali smo da objašnjavamo šta je to PR, jer su tada poznavali samo marketing. Napravili smo zatim, 2008. online odjeljenje, kada se ni Facebook nije bio razvio. Godine 2015, sa kontent marketingom, isto su nas pitali o čemu govorimo. Gledao sam šta dolazi i nije me bilo strah u šta ću skočiti”, rekao je Miljanović.

Katastrofa što većina mladih želi posao u državnim preduzećima

Miljanović je rekao da se mora mijenjati percepcija biznisa u društvu.

“Mislim da nije toliko problem u mladima, koliko u našem društvu, državi. Ovdje svi i dalje doživljavaju državni aparat kao nešto što je iznad nas. Onog trenutka kada shvatimo da je država servis građana i da je ona tu za nas, a ne mi za nju… Drugo, mladi da prestanu da misle da se uz privatni biznis vezuje lopovluk, krađa… Uloga svih nas koji su u poslu jeste da promijenimo javno mnjenje i mišljenje prije svega tih mladih ljudi. Da nauče da je biznis izazov. Mi danas imamo situaciju da više od pola srednjoškolaca želi da radi u javnim državnim preduzećima, što je katastrofa”, smatra on.

Cijeli intervju čitajte na portalu Telegrafa