Njemački trgovinski lanac vrijedniji od crnogorskog BDP-a za milijardu

Podijeli

Akviziciona kompanija EP Global Commerce, dostavila je ponudu za preuzimanje njemačkog trgovinskog lanca Metro za 5,8 milijardi eura.

Koliko je to mnogo pokazuje činjenica da ukupna crnogorska ekonomija sadržana u bruto domaćem proizvodu, prema posljednjim podacima Monstata, iznosi oko 4,5 milijardi eura.

EP Global Komerc već ima vlasnički udio u Metrou od skoro 11 odsto.

Cijena u ponudi od 16 eura za svaku običnu akciju i od 13,8 eura za svaku preferencijalnu akciju predstavlja premiju od 34,5 odsto u odnosu na avgust kada je EP Global Komerce realizovao početnu investiciju u njemački maloprodajni lanac.

Suvlasnici akvizicijske firme, Slovak Patrik Tkač i češki milijarder Danijel Kretinski, ocijenili su u saopštenju da njihova ponuda predstavlja ‘uvjerljivu i jedinstvenu priliku’ za akcionare imajući u vidu teške uslove na tržišu i izazove s kojima se suočava Metro, prenosi Tanjug.

Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, a akcionare su savjetovali da u ovom trenutku ne prodaju svoje udjele ponuđačima.

Tkač, kako piše Jutranji list, poznat je hrvatskoj javnosti kao ‘indirektni’ kupac riječkog Novog lista. Tu akviziciju je, navodi Jutranji pozivajući se na pisanje nekih medija, dogovorio 2016. godine s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Iste te godine, investicioni fond J&T, u kojem Tkač drži najveći udio, kupio je riječke novine.