Čemu služi NFC modul u telefonu i koje su njegove primjene?

Podijeli

Da li ste se nekada zapitali kako se koristi NFC i za šta sve on može biti koristan? Benefiti su itekako prisutni samo što ih mi ne vidimo.

Većina telefona danas dolaze sa NFC modulom, međutim malo je korisnika koji znaju kako ga mogu iskoristiti ili koji ga uopšte i koriste.

Kako aktivirati NFC

Prvo se uvjerite da li vaš uređaj ima NFC modul. To možete najlakše uraditi tako što ćete pročitati detaljnu specifikaciju vašeg telefona.

Zatim uključite NFC. To ćete učiniti jednostavnim pristupanjem podešavanjima svog uređaja, ito obično kroz kategoriju “Wireless & Networks” unutar koje se nalazi opcija za uključivanje NFC modula. Imajte na umu da oba uređaja moraju imati NFC module kako bi razni benefiti došli do izražaja.

Kako koristiti NFC

Kako biste prebacili neke podatke putem NFC-a potrebno je da prvo aktivirate “Android Beam” funkciju, a zatim prislonite jedan uređaj o drugi koji je takođe opremljen NFC modulom. U slučaju da ih razdvojite, oni će vas automatski obavijestiti da ih ponovo spojite.

Dijeljenje kontakta

Kada želite nekom da date svoje kontakt informacije kao što su broj telefona, profilna fotografija, email i sl. sve što je potrebno da uradite je da pronađete svoj kontakt, prislonite telefon uz telefon. Tada će se putem NFC-a sve proslijediti i sačuvati na prislonjeni, tj željeni uređaj. Ovo funkcioniše za bilo koji drugi kontakt, sve dok je sačuvan u imenik aplikaciji.

Dijeljenje ruta

Kada se nađete u situaciji da nekom želite da pokažete put do određene lokacije, najlakši mogući način je da mu na njegovom telefonu podesite rutu pomoću Google Maps aplikacije. U suštini to uvijek možete odraditi direktno na telefonu vašeg prijatelja, međutim to ne znači da je lak i brz posao. Uvijek je bilo koji posao lakše odraditi na svom uređaju, prije nego na tuđem. Shodno tome, na svom telefonu pronađite željenu lokaciju, kreirajte rutu, prislonite telefon uz telefon i dodirnite po ekranu telefona. Tada će se vašem prijatelju prikazati cijela ruta kojom treba ići kako bi stigao do željene lokacije.

Ovo je takođe veoma korisno kada razgledate neke lokacije pa želite da to brzo podijelite sa osobom pored vas. Isto tako, ako imate sačuvane lokacije, najlakše ih je podijeliti baš na ovaj način.

Plaćanje putem NFC-a

Plaćanje putem telefona nikad nije bilo lakše. Preuzmite odgovarajuću aplikaciju sa Google Play ili iOS prodavnice, instalirajte i prijavite vašu karticu i sve je spremno za šoping. Naravno, ova aplikacija se sinhronizuje sa vašim tekućim računom gdje kasnije koristi dostupna sredstava za transakcije. Transakcija se obavlja prislanjanjem telefona na NFC uređaj, odnosno POS Terminal koja skoro svaka radnja ima.