Nurković: Ne brinite, više se ne možemo zaduživati

Podijeli

Značajan broj stranih kompanija je zainteresovan za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice i država neće ući u dalja zaduživanja, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta autputa Bar-Boljare kazao da država ne može ići u dalja zaduživanja, “čega niko ne treba da se plaši, ni građani ni međunarodni posmatrači”.

„Znamo šta su nam limiti, ograničenja i mogućnosti, ali znamo i šta su nam potrebe“, rekao je Nurković i dodao da se nastavak radova planira po modelu privatno-javnog partnerstva.

On je kazao da su u Vladi zadovoljni smo što u ovom trenutku imamo značajan broj kompanija koje se interesuju za model privatno-javnog partnerstva.

“Pored kineskih, sada imamo dvije britanske i jednu italijansku kompaniju koje se interesuju, tako da ćemo od velikog broja tih kompanija vjerovatno moći da odaberemo najbolju, u smislu da uradi taj projekat kvalitetno, što jeftinije i u što kraćem roku“, dodao je ministar.

On je podsjetio da su dobili dva granta od Evropske komisije (EK) za izradu idejnih projekata i studije zaštite životne sredine za drugu dionicu i za zaobilaznicu oko Podgorice, u iznosu od 2,5 miliona eura. Rok za završetak je april, maj naredne godine.

„Dobili smo i grant od 1,3 miliona EUR za izradu studije opravdanosti autoputa, sa rokom za završetak od godinu“, rekao je Nurković.

Prema njegovim riječima, Srbija je već ugovorila gradnju od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, pri čemu nedostaje još jedna dionica od 108 kilometara od Požege do Boljara.

„Za tu dionicu već se intenzivno vode razgovori sa izvođačem prethodne dionice, što je ohrabrujuće za sve nas. Tim ukupnim autoputem će se do Beograda putovati tri i po do četiri sata, umjesto sadašnjih devet sati. To treba da bude želja i san svih“, dodao je Nurković.