5 zemalja u kojima ćete na odmoru trošiti manje od 25 eura dnevno

Podijeli

Savjete blogera Nomadic Matta svaki mjesec prati milion ljudi kako bi putovali jednostavnije, jeftinije, duže i bolje.

Matt je odustao od kancelarijskog posla da bi istraživao svijet, pisao i fotografisao, na što ga je podstaklo putovanje na Tajland prije 14 godina. Jedan od prvih tekstova kojima je osvojio publiku bavio se temom: Kako putovati svijetom i potrošiti oko 40 eura na dan, a uslijedio je i nastavak – 5 zemalja u kojima ćete potrošiti manje od 25 eura.

Među njegovim najdražim destinacijama su Tajland, Bali, Grčka, Centralna Amerika ali i nama bliža Budimpešta. Na popisu nijesu Kina, Indija, Kambodža ili Južna Amerika jer ih još nije posjetio, pa iako su jeftine, nisu na listi, piše Punkufer.hr.

Tajland

Bez obzira na to što je popularna turistička destinacija, Tajland je ostao relativno povoljan. Izbjegnete li smještaj na najpopularnijim ostrvima, moći ćete najnormalnije živjeti na dnevnom budžetu od 15 do 25 kuna. Za jednostavnu sobu treba izdvojiti od 5 do 8 eura, a najesti se možete za 4 eura. Pića su nešto skuplja, ali za 2 eura nećete ostati žedni. Umjesto taksija odaberite jeftiniji javni prevoz.

Bali

Još jeftiniji od Tajlanda je Bali. Na jugu, posebno oko Kute, naći ćete više soba jeftinijih nego na brojnim drugim mjestima na zemlji, ali lako se mogu pronaći i one za manje od 60 kuna. Iako su letovi dugački i skupi, jednom kad stignete na Bali, sve je jeftino. Većina lokalnih jela stoji manje od 8 eura, a “zapadnjačka” se mogu pronaći za dvostruko veću cijenu. Aktivnosti poput ronjenja pronaći ćete za 6-7 eura. Želite li proći još jeftinije, krenite s juga u unutrašnjost.

Grčka

Želite li proći jeftino u Grčkoj, zaobiđite Mikonos u širokom luku, a posjetite li je u predsezoni, prepolovićete troškove. Skromnija soba može se bukirati za 13-15 eura. Putovanje u septembru takođe je dobra ideja jer je more toplo, dani sunčani, a noći nešto svježije. Na prevozu možete uštedjeti pomoću BlaBlaCara, aplikacije za dijeljenje prevoza, ili ako unajmite motor. Gyros ćete platiti manje od 3 eura, a jagnjetinu za manje od 10 eura.

Centralna Amerika

Osim Belizea, Kostarike i Paname, Centralna Amerika prilično je jeftina i trebaće vam oko 25 eura dnevno. El Salvador, Honduras, Nikaragva i Gvatemala imaju povoljan smještaj, pa ćete lako naći smještaj za manje od 10 eura, ručak do 5 eura a pivo i za manje od euro.

Budimpešta

Budimpešta nudi pregršt mogućnosti za zabavu i razgledavanje, a smještaj u hostelu možete pronaći za manje od 10 eura dnevno. Privatni smještaj je dvostruko skuplji. Tražite li povoljnu varijantu za ručak, posjetite pijacu, a navečer utažite glad u slasnom kebabu (oko 1,5 eura) ili sendviču. Dnevnu kartu za javni prevoz možete kupiti za 5 eura i voziti se 24 sata tramvajem, autobusom ili metroom.

Budimpeštu Vam posebno preporučuje i portal Investitor, s obzirom da možete kupiti jeftinu avio-kartu preko prevoznika WizzAir.