S Italijom nas povezuje i podmorski internet kabl

Podijeli

Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije nedavno je testiran a u rad u punom kapacitetu, kako je najavljeno, biće pušten do kraja godine.

Uz energetski kabl dužine 433 kilometra, postavljen je i optički kabl koji omogućava brz promet podataka i telekomunikacija, kroz internet protokol.

Kabl se polagao sa broda Skarerak norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla.

Italijanski partner u ovom poslu, Terna, početkom 2015. godine je od italijanske obale položila 136 kilometara, dok je crnogorska strana postavila “svojih” 157 kilometara, od Rta Jaz ka italijanskoj Peskari.

Pri polaganju kabla radovi su se izvodili po dnu Jadranskog mora na dubini koja je dostizala i do 1,2 hiljade metara, sa nominalnim kapacitetom prenosa jednosmjerne struje od hiljadu megavata (MW).

Kopneni dio kabla sa crnogorske strane je dužine oko šest kilometara, od Rta Jaz do trafostanice Lastva.

U okviru ovog projekta, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) gradi trafostanicu Lastva i 400-kilovoltni dalekovod Lastva–Čevo–Pljevlja.

Investicija izgradnje trafostanice Lastva kao dio glavnog projekta iznodi 38,5 miliona eura, dok će gradnja dalekovoda od Lastve do Čeva i od Čeva do Pljevalja koštati 67,5 miliona eura.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.