Evropa će se namučiti oko uvođenja digitalnog poreza, Crna Gora prati razvoj događaja

Podijeli

Opštu sud Evropske unije 27. juna ukinuo je odluku komisije iz 2016. da je mađarski porez na prihode od oglašavanja prekršio pravila EU o državnim potporama, budući da se njime obuhvataju kompanije na osnovu veličine njihovog prometa.

Kritičari evropskih predloga za oporezivanje digitalne ekonomije tvrdili su da ti napori diskriminišu velike multinacionalne tehnološke firme.

Odluka od 27. juna, kao i poseban slučaj šest sedmica ranije, u kojem je isti sud preinačio sličnu odluku protiv poljskog poreza na maloprodajni porez na promet, mogla bi staviti po strani taj argument.

Odluka je značajna za više od pola evropskih zemalja koje su signalizirale interes za primjenu digitalnih poreza.

Francuska bi mogla biti prva koja će ove godine prikupiti digitalne poreze budući da su poslanici tamošnjeg parlamenta spremni da uvedu stopu od 3% poreza na digitalne usluge kasnije ovog ljeta.

Odluka od 27. juna mogla bi pružiti utjehu zemljama koje se boje da bi porez EU mogao biti oboren na sudu, a više bi moglo početi s donošenjem zakona, rekao je Luc De Broe, advokat u advokatskoj kancelariji Laga i profesor EU poreza u KU Leuven.

“Oni sada imaju jasniji stav da mogu izdvojiti – recimo sektor online oglašavanja – i oporezivati ga progresivnom stopom na promet”, kazao je De Broe.

Ni jedna presuda nije konačna jer Evropska komisija (EK) još može uložiti žalbu Sudu Evropske unije, najvišem sudu EU.

Šta u crnogorskoj poreskoj upravi misle o digitalnom porezu, čitajte u posebnoj vijesti:

Koliko Google i Facebook zarađuju u CG: Poreska uprava se priprema za uvođenje “digitalnog poreza”