Roboti bi u narednih deset godina mogli preuzeti 20 miliona radnih mjesta

Podijeli

Da roboti u posljednjih nekoliko godina sve više zamjenjuju ljudski rad nije ništa novo.

Iako su oni vjerovatno ekonomski isplativiji od čovjeka, njihova popularnost za sobom ipak vuče i neke negativne trendove. Prema predviđanjima, u narednih 10 godina roboti bi mogli preuzeti čak 20 miliona radnih mjesta što bi značilo da će gotovo 8.5 odsto globalne proizvodnje postati automatizovano, navodi se u izvještaju Oxford Economicsa.

U ovom trenutku, svaki robot koji je postavljen u proizvodnom procesu u prosjeku mijenja rad 1,6 zaposlenih. Zbog velikog tehnološkog napretka koji nas je zahvatio u posljednjih 20-ak godina, roboti su postali isplativiji od ljudske radne snage pa je njihova upotreba postala sve učestalija. Samo u periodu od 2011. do 2016. godine cijena rada robota pala za 11 odsto, prenosi CNN.

Najveći porast uvođenja novih tehnologija u proizvodnju bilježi automobilska industrija. Prema podacima iz 2016. godine u ovom ekonomskom sektoru oni obavljaju čak 43 odsto rada.

Najveću profitabilnost u robotici svakako vidi Kina koja trenutno drži peto mjesto na svjetskoj listi po uvođenju novih tehnologija u proizvodnju. Upravo iz ove zemlje dolazi svaki treći robot na svijetu.

Prema Oxfordovom istraživanju, do 2030. godine u toj bi zemlji trebalo da radi skoro 14 miliona robota.

Uprkos velikom privrednom rastu i ekonomskim koristima koje bi donio razvoj ovakve vrste tehnologije, stručnjaci s Oxforda upozoravaju na jačanje nejednakosti svjetskog bogatstva.

Naime, prema njihovim podacima, ije riječ samo o stvaranju velikih razlika između država, nego i ogromnoj disperziji unutar samo jedne zemlje. Tako bi od automatizacije profitirale urbane sredine zbog većeg postotka visokoobrazovanog stanovništva, dok bi ruralna područja postala još siromašnija nego što trenutno jesu.