Uskoro međunarodni konkurs: Za idejno rješenje budvanskog šetališta 100.000 eura

Podijeli

Morsko dobro, Opština Budva i Ministarstvo održivog razvoja i turizma inicirali su raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta.

Ministarstvo će. kako javlja CdM, formirati Komisiju za raspisivanje konkursa (žiri), dok je Morsko dobro kao jedan od inicijatora ovog projekta doznačilo 100.000 eura Ministarstvu za raspisivanje konkursa.

Članovi komisije biće dva predstavnika iz inostranstva, dok će Opština, Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja i turizma imati po jednog predstavnika, uz dvojicu arhitekata iz Crne Gore. To je saopšteno nakon sastanka koji je upriličen za predstavnike Morskog dobra, Opštine Budva, resornog ministarstva i saradnike u Budvi.

Projektni zadatak tretiraće područje od gradskog parka u Budvi do Plavog kamena u Rafaliovićima, uključujući pojas od gornjeg šetališta do mora u Budvi. Opština Budva izradiće geodetske podloge koje moraju biti sastavni dio konkursnog materijala. Ministarstvo održivog razvoja i turizma formiraće tehnički tim za podršku konkursnoj komisiji koji će u cjelosti pripremiti materijal za projektni zadatak na osnovu smjernica Morskog dobra i Opštine Budva.

Očekivanja su da međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi bude zvanično raspisan početkom septembra 2019. godine.

Osim glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, ovom dogovoru prisustvovali su i profesor arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani Tadej Glažer iz Slovenije, arhitekta Zoran Boševski, profesor Univerziteta u Zagrebu, u svojstvu predloženih članova žirija iz inostranstva.

Nakon što su obišli cjelokupne obalne zone u Budvi i Bečićima, u kabinetu menadžera Opštine Budva prisustvovali su sastanku sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem, menadžerom Milom Božovićem, glavnom gradskom arhitekticom Anom Samardžić, sekretarom za urbanizam i održivi razvoj Stevom Davidovićem sa saradnicima, glavnim državnim arhitektom Dušanom Vuksanovićem i direktorom JP Morsko dobro Predragom Jelušićem.

Pozvani su i predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera Saša Radović i direktorka Katarina Kažanegra, kao predstavnici najvećeg privrednog subjekta čije vlasništvo obuhvata značajan dio obalne zone u Budvi koja treba da se rekonstruiše.