Užurbano ljeto na oba aerodroma: Milion putnika i u Podgorici i u Tivtu

Podijeli

Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo upravo danas prešli brojku od milion opsluženih putnika na oba naša aerodroma, kazao je za CdM direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić

Za gužve na tivatskom aerodromu kaže da se dešavaju i na mnogo većim aerodromima, posebno tokom turističke sezone, te da je to znak da stalno raste broj gostiju koji posjećuje Crnu Goru.

Kako ističe, u pitanju je rast prometa u odnosu na prošlu godinu od 10 odsto, pa se, kako daodaje, optimizam sa početka godine pokazao opravdanim.

“Već sada se može utvrditi da će 2019. godina biti uspješnija po svim pokazateljima od rekordne 2018. godine i prema najavama očekujemo oko 2.600.000 putnika na Aerodromu Tivat i Aerodromu Podgorica. Takvi podaci nas raduju ali nam stvaraju i obavezu da učinimo sve što je u našoj moći da povećamo kapacitete i pružimo putnicima još bolju uslugu”, jasan je Orlandić.

Raste broj gostiju

Odgovarajući na pitanje CdM-a da prokomentariše gužve na tivatskom aerodromu, Orlandić napominje da gužve na aerodromima nijesu crnogorska ekskluziva, već se dešavaju i na mnogo većim aerodromima, posebno tokom turističke sezone.

Orlandić dodaje da, kako se ona bude zahuktavala, broj gostiju će rasti.

“Ne vidim nikoga ko bi to mogao da posmatra kao lošu vijest. Naravno, niko ne krije da nam nedostaje prostora. Upravo zato smo uz podršku Vlade Crne Gore, izgradili Terminal 2 u Tivtu namijenjen putnicima koji odlaze”, napominje on.

Direktor Aerodroma Crne Gore tvrdi da trenutno oko 25 odsto odlazećih putnika koristi taj novi objekat, te da će u narednim danima taj procenat će rasti. Plan je, kako najavljuje, da naredne godine poboljšaju uslove za putnike koji dolaze tako što će dograditi postojeći terminal.

“Zar ne treba svi da budemo zadovoljni što vlada toliko interesovanje za Crnu Goru, i što na početku ljetnje sezone imamo podatak da su u jednom danu proteklog vikenda na aerodrom Tivat sletjela 62 aviona a da je opsluženo preko 12 hiljada putnika”, ističe Orlandić za CdM.

Napominje da je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) utvrdila obavezu da sve države članice treba da odrede odgovarajuće mjere za zaštitu javne zone u skladu sa procjenom rizika za konkretni aerodrom.

“Aerodromi Crne Gore su u skladu sa zaključima nadležnih državnih organa a u cilju obezbjedjenja javne zone aerodroma Tivat u maju 2019. godine postavili dva detektora za otkrivanje eksploziva i metala na ulazu u terminalnu zgradu. Odabir ovih uređaja je izvršen tako da bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri smanjila gužva ispred terminalne zgrade („propusna moć“ ovih uređaja je oko 600 putnika na sat). Iz razloga bezbjednosti kao i zbog smanjenja ogromnih gužvi zabranjen je direktan pristup Terminalu 1 i uređen poseban parking za autobuse i kombije koji dovoze putnike na aerodrom”, kazao je Orlandić.