Boeing daje 100 miliona dolara za porodice žrtava nesreća

Podijeli

Kompanija Boeing je osigurala 100 miliona dolara koje će u narednim godinama isplatiti porodicama i zajednicama pogođenim u dvije nesreće na njihovim avionima „737 max“, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Kompanija je u srijedu objavila da će dio novca otići na njihove troškove života, a dio bi trebalo da bude namijenjen za nadoknadu duševne boli porodicama poginulih putnika, prenosi AP.

Boeing se suočava s desetinama tužbi zbog nesreća u kojima su učestvovali njegovi putnički avioni. Rođaci poginulih putnika aviona kompanije kompanije Lion Air saglasili su se da pokušaju da do sporazuma sa kompanijom dođu posredovanjem, ali porodice putnika poginulih u padu aviona „Boeing 737 Max 8“ kompanije Ethiopean Airlines prije bilo kakve odluke čekaju više saznanja o detaljima ove nesreće.

Preliminarne istrage ukazuju na presudnu ulogu novog Boeingovog softvera koji je prouzrokovao padove aviona a iz kompanije su objavili da unapređuju ovaj softver, dok su svi avioni tipa “737 Max” prizemljeni od marta ove godine, navodi agencija.